Русија

Руска "небеска крстарица" Су-35С демонстрирала врхунски квалитет током специјалне војне операције

Летелице су ангажоване у борби против непријатељске ловачко-бомбардерске авијације, извиђачких авиона, средстава ПВО
Руска "небеска крстарица" Су-35С демонстрирала врхунски квалитет током специјалне војне операцијеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Према речима руских војних експерата, посебне резултате током специјалне војне операције остварио је вишенаменски ловачки авион 4++ генерације Су-35С. Ова летелица је углавном дејствовала широком гамом високопрецизног наоружања класе ваздух-ваздух и ваздух-земља.

Високе резултате постизала је захваљујући снажној вишенаменској пасивној радарској станици Н135 "ирбис-Э" с фазном антенском решетком Х дијапазона (центиметарска дужина радиоталаса) која се налази у њеном носном делу. Радар има изванредне могућности када је у питању детекција непријатељских циљева на даљинама и до 200 км (у одређеним условима чак 350-400 км).

Руски авио-конструктори су уложили доста труда и на плану заштите ове летелице од система ПВО противника, али и ловачких авиона који нападају са средњих и великих даљина.

Радарски одраз је, применом нових радиоупијајућих премаза који су нанети по поклопцу кокпита и површини летног змаја, значајно смањен. Ово се постигло и уклањањем пито цеви које су штрчеле из трупа летелице.

Захваљујући овим интервенцијама, радарска уочљивост Су-35С смањена је за шест пута у односу на његовог претходника Су-27.

На томе се није стало, па је заштита авиона додатно повећана интеграцијом комплекса Л150-35 "пастел", који пилота упозорава да је летелица озрачена противничким радаром, као и комплетом утраљубичастих сигнализатора долазећих пројектила који могу да открију ракету што лети према авиону на даљинама и до 50 км.

На крајевима крила се налазе контејнери за противиелектронску борбу "хибињи-М", који покривају различите таласне дужине радарских таласа, а осим индивидуалне функције имају и функцију заштите више авиона који лете у групној формацији. На крају треба истаћи и диспанзере са укупно 14 мамаца за борбу против ракета које су опремљене инфрацрвеним самонавођеним бојевим главама.

Када говоримо о конкретној употреби ових летелица, оне су ангажоване у борби против непријатељске ловачко-бомбардерске авијације, извиђачких авиона, средстава ПВО.

Тридесетпетице су извршавале бројне мисије ловачке заштите авиона стратегијске авијације, укључујући и тактичке бомбардере, али и изводиле високопрецизне ударе по земаљским тачкастим циљевима демонстрирајући висок ниво поузданости и експлоатације у ратним условима.

Од примера треба навести догађај из новембра 2022. године када је пилот на овом авиону једновремено напао противнички борбени авион и земаљску радарску станицу која се налазила у склопу ракетног ПВО система С-300ПС/ПТ.

Без обзира на снагу противничке ПВО, ове летелице захваљујући снажном наоружању које подупире савремени нападно-навигацијски систем, укључујући и надалеко чувене маневарске способности које су последица добро избалансиране аеродинамике, снажне погонске групе са управљивим млазницама, успешно извршавају све постављене задатке када је у питању ловачко-бомбардерска улога у ратном окружењу.

image
VV inauguration
banner