Русија

Путин: Радићемо на јачању нуклеарних снага (ВИДЕО)

Наставићемо серијску производњу ваздушних хиперсоничних система "Kинжал" и започећемо масовне испоруке хиперсоничних ракета "циркон" на мору, поручио је руски председник
Путин: Радићемо на јачању нуклеарних снага (ВИДЕО)None © Tanjug/Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Током обраћања поводом данашњег обележавања државног празника Дан бранилаца отаџбине, руски председник Владимир Путин рекао је да ће Москва задржати пажњу на јачању својих нуклеарних снага.

"Kао и до сада, посветићемо повећану пажњу јачању нуклеарне тријаде", рекао је Путин, мислећи на нуклеарне ракете стациониране на копну, мору и у ваздуху, преноси ТАСС.

Руски лидер је нагласио да ће ове године први пут бити распоређене интерконтиненталне балистичке ракете "сармат", које могу да носе више нуклеарних бојевих глава.

"Наставићемо серијску производњу ваздушних хиперсоничних система 'кинжал' и започећемо масовне испоруке хиперсоничних ракета 'циркон' на мору", истакао је он.

Путин је навео и да ће удео модерног наоружања у поморским стратешким нуклеарним снагама достићи 100 одсто, уз ангажовање подморнице "Император Александар Трећи" класе "бореј-А".

Према његовим речима, у наредним годинама флоти ће се прикључити још три крстарице овог типа.

Путин је положио венац на Споменик незнаном јунаку код Kремља.

У видео обраћању честитао је данашњи празник "ветеранима, војном и цивилном особљу Оружаних снага и свим грађанима Русије".

Према његовим речима, то је свенародни празник који симболише херојску историју руске војске и флоте, неуништиве везе између свих поколења бранилаца отаџбине. 

"Празник је одраз дубоке захвалности свима који су се, не штедећи себе, борили против непријатеља за домовину, за свој народ. Руски војници који учествују у Специјалној војној операцији се боре херојски и храбро против неонацизма у Украјини", поручио је руски председник.

Дан заштитника отаџбине је један од највећих руских празника, а под тим именом слави се од 1993. године. За време Совјетског савеза био је то Дан Црвене армије и флоте. Након распада СССР-а, наставило се са обележавањем празника у Русији и још неким републикама бившег Совјетског савеза (Белорусији, Украјини и Киргизији).

image