Русија

Украјина предложила резолуцију о миру; Небензја поручио: Прихватите белоруске амандмане

Белорусија између осталог тражи да се уклоне одредбе које Русију сматрају одговорном за почетак сукоба и позивају је да повуче своје трупе из Украјине
Украјина предложила резолуцију о миру; Небензја поручио: Прихватите белоруске амандмане© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Украјина је Генералној скупштини Уједињених нација представила предлог резолуције којом позива на мир и повлачење Москве, а министар спољних послова те земље Дмитро Кулеба навео је да "уз међународну подршку, Украјина може да поврати свој територијални интегритет и поштовање Повеље УН".

Он је у обраћању Генералној скупштини, представљајући резолуцију названу "Принципи који су у основи свеобухватног, праведног и трајног мира у Украјини", рекао да се не сме кршити принцип територијалног интегритета и да ће "свет уронити у хаос ако се дозволи мењање граница силом", преноси Танјуг, позивајући се на Укринформ.

Украјински дипломата је навео да се и годину дана након почетка Специјалне војне операције "Украјина ефикасно брани од много јачег непријатеља". Зато апелује на посланике да покажу подршку, јединство и солидарност и да, како он каже, "докажу да се залажу за Повељу УН".

Шеф дипломатије Украјине је истакао и да су неки од присутних у сали у Генералној скупштини УН и даље вољни да буду пријатељи и са Украјином и са Русијом, само да би били сигурни да ће се сукоб завршити што пре, са било којим исходом.

"Проблем је што у овом рату не постоје једнаке две стране. Постоји агресор и жртва. Разумем да још постоје неке земље које не желе да стану на страну Украјине из разних разлога. Али не ради се о томе. Ради се о томе да се стане на страну Повеље УН, да се стане на страну међународног права. Ради се о стављању на страну резолуција Генералне скупштине УН. Ово су наша заједничка правила. И сви смо заинтересовани да их подржимо. Са изузетком Руске Федерације која сматра да правила за њу не важе и постоје само да би се кршила", рекао је Кулеба, наводи Укринформ.

Руска страна међутим сматра да резолуција коју су поднели Украјинци неће допринети преласку на "мирно решавање противречности између Русије и Запада", па је тако стални представник Русије при УН Василиј Небензја позвао на усвајање белоруског амандмана на тај документ.

Небензја је рекао да је "потребно подржати уравнотежене амандмане" које је предложио Минск.

"Ако они не прођу, а документ остане једностран и неповезан са стварношћу као што је то сада, охрабрујемо све да гласају против овог нацрта резолуције", саопштио је руски дипломата.

Амандмани које је Белорусија предложила на нацрт резолуције о Украјини објављени су на сајту УН непосредно пре почетка седнице, преноси ТАСС.

Минск предлаже да се из документа уклоне одредбе које Русију сматрају одговорном за почетак сукоба и позивају је да повуче своје трупе из Украјине што је пре могуће. Амандмани укључују позив на мирно решење путем преговора, као и забрану испоруке оружја Кијеву.

image