Русија

Борељ лобира у УН: Подржите резолуцију о Украјини, реците "не" освајачу

Шеф европске дипломатије позвао је чланице УН да подрже документ који је Украјина тражила
Борељ лобира у УН: Подржите резолуцију о Украјини, реците "не" освајачуwww.globallookpress.com © David Zorrakino/Keystone Press Agency

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ позвао је чланице Уједињених нација да гласају за нацрт резолуције УН према којој се од Русије захтева да повуче своје трупе и земља се позива на прекид непријатељства.

Борељ је у Њујорку на заједничкој конференцији са новинарима са шефом украјинске дипломатије Дмитром Кулебом, пре специјалне седнице Генералне скупштине УН о Украјини, изјавио да је у току прошле године било много страдања украјинског народа, хиљаде убијених људи и да је уништена цивилна инфраструктура, саопштила је Европска служба за спољне послове, а пренео Танјуг.

''Надам се да ће УН подржати ову резолуцију којом је Украјина затражила од ЕУ да предводи на транспарентан и укључен начин како би се ујединили сви који подржавају принципе УН. Јер, овде се не ради само о Украјини, већ о свету у којем желимо да живимо. Реч је о праву народа да живи слободно и мирно у независној, сувереној земљи чије границе признаје међународна заједница'', рекао је Борељ.

Шеф европске дипломатије, у складу са својим све учесталијим недипломатским коментарима, додао је и да се овом резолуцијом поручује ''не'' освајачу.

''Каже му се да не може да користи закон силе да би наметнуо своју вољу. О томе је реч у резолуцији: то је позив међународној заједници који треба да одјекне у Кремљу како би схватили да они губе овај рат војно, морално и политички. Зауставити то и тражити мир, праведан и одржив мир, заснован на принципима Уједињених нација. Ништа више и ништа мање од тога'', закључио је Борељ који је недавно Европску унију назвао "војском Украјине", а забрану руских медија оценио као "заштиту слободе говора".

image