Русија

Бивши шеф британске дипломатије се открио пред руским пранкерима: Путина немогуће сменити

Разговарао сам премијером Велике Британије Ришијем Сунаком, министарком спољних послова Лиз Трас и министром одбране Бен Волас, сви они одобравају снабдевање Украјине новим офанзивним оружјем, али САД имају последњу реч, рекао је Вилијам Хејг
Бивши шеф британске дипломатије се открио пред руским пранкерима: Путина немогуће сменитиGetty © Photo by Hannah McKay/Pool/Getty Images

Бивши британски министар спољних послова Вилијам Хејг изјавио је у најновијем видеу руских пранкера Вована и Лексуса, који су се представили као бивши украјински председник Петро Порошенко, да америчке власти уместо украјинског руководства доносе главне одлуке током сукоба.

Упитан да каже на који начин би Путин могао да се ослаби, "јер када он оде, све ће се завршити", Хејг је рекао да је то веома тешко и да је то скоро немогуће урадити.

"Веома је тешко сменити Путина, немогуће је то урадити споља. САД и Велика Британија могле су да смене власт у другим мањим и слабијим земљама. Путинов државни апарат је веома тешко сменити. Било би идеално када би се војска окренула против Путина, али је то мало вероватно. У Русији је то немогуће урадити", навео је он.

У разговору са, како је Хејг мислио, бившим украјинским председником, признао да подржава слање ракета далеког домета и борбених авиона у Кијев.

Хејг је нагласио да би Запад, према његовом мишљењу, требало да "промени свој приступ" снабдевању Кијева оружјем и почне да му испоручује офанзивно оружје.

Он је истакао да британске власти неће прилагођавати спољну политику без одобрења САД.

"Разговарао сам са премијером Велике Британије Ришијем Сунаком, министарком спољних послова Лиз Трас и министром одбране Бен Волас, сви они одобравају снабдевање Украјине новим офанзивним оружјем, али САД имају последњу реч. Велика Британија неће променити своју политику без САД, без потпуног усаглашавања са њима. Односно, главне одлуке се и даље доносе у Вашингтону", навео је он.

Он је додао да су због тога све чешћи сусрети украјинског председника Владимира Зеленског са америчким политичарима.

"Ово је један од главних разлога зашто је украјински председник Владимир Зеленски боравио недавно у Вашингтону", навео је Хејг.

Недавно, руски пранкери позвали су бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел и представили се као бивши украјински председник Петро Порошенко, када им је још једном потврдила да су Мински споразуми били потписани, не да би заиста дошло до трајног мира у Донбасу, већ како би се Украјини дало времена да ојача.

image