Русија

Руски пранкери звали и Меркелову: Петро, ти си на фронту, требало би боље да знаш (ВИДЕО)

Бивша немачка канцеларка боље се "држала" од америчких колега, те је неколико пута вешто одбила да прокоментарише неко од постављених питања, прагматично се држећи идеја да она више није део владе и да не треба превише копати по прошлости
Руски пранкери звали и Меркелову: Петро, ти си на фронту, требало би боље да знаш (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Sven Hoppe

Руски пранкери Вован и Лексус позвали су бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел и представили се као бивши украјински председник Петро Порошенко, када им је још једном потврдила да су Мински споразуми били потписани не да би заиста дошло до трајног мира у Донбасу, већ како би се Украјини дало времена да ојача.

Упитана да прокоментарише Минске споразуме из 2014. године, Меркелова је казала да нема смисла да ровари по прошлости и мислити о ономе што је било. Бивша канцеларка је чак два пута одбила да детаљније говори о некој од тема коју су јој "подметнули" пранкери.

Напоменула је и да не жели да нагађа да ли је било могуће спречити сукоб у Украјини, али је признала да су га Мински споразуми свакако одложили и дали Кијеву на времену.

"У том тренутку, како не бисмо дозволили да дође до још горих ствари, сви смо потписали споразуме. Једноставно сматрам да су они Украјини дали више времена за развој у периоду од 2014. до 2021. године". Ови споразуми су били добри за Кијев, јер захваљујући њима Украјинци сада могу да се супротставе Путину, објаснила је. "Украјина сада не само да може да одговори, већ је добила и међународну подршку", закључила је Меркелова. 

Одговарајући на питање лажног Порошенко о томе шта мисли, да ли ће бити могуће војно ојачати Украјину до те мере, да се Русија натера да преговара, Меркел је искусно одбила да одговори на питање, рекавши да би то Порошенко требало боље да зна, јер се он налази са војском на фронту.

"Петро, мени је о томе још теже да говорим него теби. Волела бих ја од тебе да чујем неку процену. Ми смо пријатељи. Ми желимо да вам помогнемо", рекла је бивша немачка канцеларка.

За Запад је, како је казала, битно да водеће државе воде усаглашену политику, а немачка влада сигурно добро води своју политику.

"Људи који су као ја, који више не улазе у владу, не могу да ураде ништа значајно, тако да ја само подржавам садашњи рад наше владе", поручила је.

Европска унија је уједињена по питању Украјине, иако, како је казала, међу земљама чланицама има мањих разлика.

Коментаришући политику француског председника Емануела Макрона, она је додала да сматра да и немачки, и амерички лидер, канцелар Олаф Шолц и председник Бајден, имају веома добре односе са Макроном.

На крају, бивша немачка канцеларка одбила је да разговор настави на руском језику, на предлог руских пранкера, након чега је убрзо и завршила разговор за који се, како је два пута нагласила, нада да неће завршити у медијима. Ситуација је ионако веома комплексна, а наше две владе су свакако у сталном контакту, поручила је. 

Подсетимо, познати руски пранкери недавно су разговарали и са бившим шефом Пентагона Марком Еспером. Американац је признао да Кијев ради прљав посао, којим се у Вашингтону не би желели бавити, те да је Украјинцима стога битно обезбедити јаку подршку. 

Једна од мета био је и Џон Болтон, бивши саветник за безбедност Доналда Трампа. Он је, између осталог, признао и да би Немце, Французе и друге народе требало спречити да преговарају са Москвом, тврдећи и да би Кијеву требало да буде дозвољено да напада и руску инфраструктуру у Русији. 

image
VV inauguration
banner