Русија

Упркос санкцијама: Руски богаташи постају све богатији

Упркос западним санкцијама, иметак милијардера из Руске Федерације се увећава
Упркос санкцијама: Руски богаташи постају све богатијиwww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Према "Блумберговом" индексу милијардера збирна нето вредност иметка најбогатијих људи Русије скочила је за 10,4 милијарде долара од почетка године упркос санкцијама Запада уведеним тамошњим бизнисменима.

Власник рударског гиганта "Норилск никел" Владимир Потанин први је на ранг-листи као најбогатији руски бизнисмен, а његово богатство се процењује на 28,5 милијарди долара. Иза њега је сувласник другог по величини руског произвођача природног гаса "Новатек" Леонид Микхелсон, који је наводно зарадио 516 милиона долара, чиме је његов иметак достигао вредност од 25,1 милијарду долара.

Већински акционар руске челичане НЛМК Владимир Лисин је рангиран као трећи најбогатији руски бизнисмен. Од почетка године је зарадио 905 милиона долара, сада има 20,8 милијарди долара.

На четвртом месту је први човек гиганта "Северстал" који се бави челиком Алексеј Мордашов, чије је богатство процењено на 20,2 милијарде долара. Вредност његове имовине је порасла за 1,54 милијарде долара.

Сувласник оператера мобилне телефоније "Мегафон" Алишер Усманов повећао је своје богатство за 738 милиона долара у последња два месеца – нашао се на петом месту са 19,2 милијарде долара.

На листи најбогатијих људи Русије налази се и бивши шеф "Лукоила" Вагит Алекперов, који је забележио највећи добитак од почетка године – додао је 2,43 милијарде долара свом богатству од 17,8 милијарди долара.

"Блумергов" индекс милијардера је ранг-листа 500 најбогатијих људи на свету и израчунава се на основу цене акција компанија које поседују. На листи се тренутно налазе 22 Руса.

image