Свет

Немачка споро спроводи санкције над руским олигарсима: Од децембра нико није пријавио имовину

Разматрају се стања на рачунима, имовина предузећа и хартија од вредности
Немачка споро спроводи санкције над руским олигарсима: Од децембра нико није пријавио имовинуwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Немачка споро напредује у спровођењу санкција руским олигарсима и институцијама, показују владини подаци.

Немачка је, према писању Ројтерса, од почетка руске Специјалне војне операције у Украјини, замрзла око 5,25 милијарди евра, односно 5,57 милијарди долара имовине која припада руским олигарсима, саопштило је немачко министарство финансија на захтев посланика немачког парламента Кристијана Геркеа.

Та бројка је пре шест месеци износила 4,28 милијарди евра. 

"Од децембра је замрзнуто само 200 милиона евра имовине олигарха, а за пола године само милијарду. Од децембра ниједан олигарх није пријавио своју имовину", критиковао је такво стање Герке.

Према немачком закону о санкцијама, жртве рестриктивних мера Европске уније у обавези су да одмах пријаве своју имовину, у супротном им следе новчане казне или до годину дана затвора.

Према владиним подацима, осам олигарха је до сада пријавило "Бундесбанци" своју имовину у вредности од 577 милиона евра, а разматрају се стања на рачунима, имовина предузећа и хартије од вредности.

Иначе, десети пакет ЕУ санкција Русији једва је донет, а главни камен спотицања за постизање новог договора била је управо обавеза давања података о руској имовини у Европи. Чланице нису успеле да се ускладе поводом питања о трговини дијамантима, руског нуклеарног сектора и ригорознијег праћења олигарха. 

image