Русија

Патрушев: САД и Британија једине имају капацитете да изведу саботажу на Северном току

Кијев нема специјалце који су у стању да изведу онакав напад који се десио на руском гасоводу у Балтичком мору, а тврдње да САД и Велика Британија нису умешане у терористички напад пласирају се јер се рачуна да јавност не уме да расуђује логички, објаснили су из руског Савета безбедности
Патрушев: САД и Британија једине имају капацитете да изведу саботажу на Северном токуwww.globallookpress.com © John Macdougall/dpa

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев поручио је да не може са сигурношћу да каже ко тачно стоји иза напада на Северни ток, али да зна да онакав терористички напад није могао било ко да изведе, већ да су за то била потребна посебна одељења, која, како је оценио, постоје у Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији. 

Патрушев је додао и да сматра да тврдње о умешаности украјинских терориста нису тачне, јер не верује да Кијев има специјалце који су обучени за извођење оваквих напада, а ни да је режиму Зеленског потребно тако нешто јер он, како је казао, "стоји у Берлину са испруженом руком у нади на повећање војне и друге помоћи".

"Кијев ништа није изгубио нити добио од уништења гасовода", појаснио је Патрушев, а затим додао да блиска економска сарадња Немачке и Русије никада није одговарала Вашингтону и Лондону.

Медијски натписи који се појављују на ову тему објављују се тенденциозно како би збунили јавност, рекао је он и додао да Русија неће одустати од спровођења објективне истраге о терористичком нападу који се прошлог септембра одиграо у Балтичком мору.

"Тврдње да САД и Велика Британија нису умешане у терористички напад се, очигледно, промовишу јер се рачуна на то да је јавност неспособна да расуђује логички", објаснио је овај руски званичник.

У исто време, Патрушев је казао и да је данашња Немачка несамостална држава, о чему врло добро говори и чињеница да се на њеној територији налази амерички контингент од 35.000 војника.

Вашингтон је дуги низ година контролисао бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел, а сада наставља да понижава Немачку, у којој ипак врло добро схватају да ће саботажа Северног тока несумњиво довести до пада економских показатеља те земље, закључио је он. 

"Немачка, која већ дуги низ година покушава да изгради своју привреду на јефтиним енергетским ресурсима из Русије и њиховој комбинацији са напредним немачким технологијама, као нико други разуме да ће овај терористички напад на гасовод дефинитивно довести до пада немачке привреде", објаснио је Патрушев у интервјуу за "Аргументи и факти", након чега је додао да Вашингтон приморава Берлин да прихвати сценарио који одговара САД.

image