Свет

Херш: Тврдње да су Украјинци саботирали Северни ток су замазивање очију, САД стоје иза експлозије

Херш је текст у "Њујорк тајмсу" назвао покушајем Вашингтона да скрене пажњу јавности са његовог извештаја о саботажи Северног тока
Херш: Тврдње да су Украјинци саботирали Северни ток су замазивање очију, САД стоје иза експлозије© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Новинар Симор Херш, који је открио да САД стоје иза саботаже Северног тока, оптужио је Вашингтон да покушава да "замаже очи" јавности објављивањем "нових обавештајних података" о томе шта се догодило.

"Они (америчка влада) покушавају да скрену пажњу са чланка који сам написао, који је имао много прецизних поадтака", рекао је Херш у интервјуу за кинески ЦГТН.

Раније ове седмице, "Њујорк тајмс" је пренео позивајући се на нове обавештајне податке, да проукрајинска група стоји иза напада на Северни ток и да кијевски режим није знао за то.

Потом се огласио и немачки "Цајт" који је навео да трагови напада на гасовод указују ка Украјини.

"Заправо, припреме за саботажу почеле су 2021. године, пре  Божића. Један саветник је разговарао са саветником за националну безбедност Џејком Саливеном. Имали су низ састанака у тајној соби у Белој кући. Чак знам и број те собе. На састанку, обавештајни званичници су морали да опишу поправљиве и непоправљиве последице 'операције' на Северном току. Непоправљиве - употреба експлозива. Судећи по крајњем резултату, изабрали су ту опцију. Бајденовој администрацији никада се није допадало што Немачка добија јефтин руски гас. Морали су некако да заваде земље", испричао је Херш.

Херш је навео да украјинска морнарица можда може да постави мине, али немају подморницу.

"Морате да имате људе који знају да роне и знају да користе експлозив. Морају да тренирају недељама и месецима у водама Балтичког мора", додао је он.

Добитник Пулицерове награде Херш објавио је у фебруару чланак о истрази о експлозијама гасовода. Према његовој верзији, саботажу су извеле САД уз помоћ НАТО савезника. У лето, током вежби Балтопс, амерички рониоци минирали су цевоводе, а три месеца касније Норвежани су покренули експлозивне направе.

Како је новинар појаснио, одлуку о операцији донео је амерички председник Џозеф Бајден после више од девет месеци тајних разговора са тимом за националну безбедност. Разлог је био страх да Немачка, која гас из Русије добија преко Северног тока, неће желети да учествује у војној помоћи Украјини. Вашингтон негира ове оптужбе.

У разговору за ЦГТН, Херш је рекао и да Бајденову администрацију покреће мржња према руском председнику Владимиру Путину и комунизму.

"Мислим да их покреће мржња према свему што је повезано са Путином и комунизмом. Они нису при себи. Због тога, раде глупе ствари", рекао је он кинеском ТВ каналу.

Америчка спољна политика је "потпуна будалаштина", закључио је Херш. "Идеја америчке хегемоније... једноставно више не функционише."

image