Русија

Захарова: Савет безбедности хитно да усвоји резолуцију о формирању комисије за истрагу Северног тока

Повлачење Запада из рада на нацрту резолуције биће доказ намерне опструкције у утврђивању истине око саботаже гасовода, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Савет безбедности хитно да усвоји резолуцију о формирању комисије за истрагу Северног токаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да Савет безбедности УН мора хитно да усвоји резолуцију о формирању независне комисије за истрагу саботаже Северног тока.

"Откриће поменутог истраживања још једном наглашава потребу да Савет безбедности УН хитно усвоји резолуцију о формирању одговарајуће комисије како би се расветлиле све околности саботаже како се то не би поновило у будућности", рекла је Захарова.

Према њеним речима, дипломатско одељење је скренуло пажњу на недавно објављену информацију да је у ексклузивној економској зони Данске, на удаљености од 30 км од места саботаже, пронађен "предмет" који није део структуре Северног тока, али да може бити део експлозивне направе.

Захарова је додала да дански амбасадор на данашњем састанку у руском Министарству спољних послова није ништа конкретно рекао о експлозијама на Северном току.

"Повлачење Запада из рада на нацрту резолуције биће доказ намерне опструкције у утврђивању истине око Северног тока", поручила је.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев поручио је данас да не може са сигурношћу да каже ко тачно стоји иза напада на Северни ток, али да зна да онакав терористички напад није могао било ко да изведе, већ да су за то била потребна посебна одељења, која, како је оценио, постоје у Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији. 

Патрушев је додао и да сматра да тврдње о умешаности украјинских терориста нису тачне, јер не верује да Кијев има специјалце који су обучени за извођење оваквих напада, а ни да је режиму Зеленског потребно тако нешто јер он, како је казао, "стоји у Берлину са испруженом руком у нади на повећање војне и друге помоћи".

image