Русија

Синод Руске православне цркве: И након промене поглавара, прекинути односи са Кипарском црквом

Nакон што је досадашњи поглавар Кипарске Цркве, архиепископ Хризостом II преминуо 7. новембра 2022. године, а на његово место је изабран архиепископ Георгије, који је наставио са помињањем украјинских расколника
Синод Руске православне цркве: И након промене поглавара, прекинути односи са Кипарском црквомwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Руска православна црква не може да буде у литургијском општењу са новим поглаваром Кипарске православне цркве, архиепископом Георгијем, због његовог признања украјинских расколника, саопштено је након заседања Синода РПЦ.

Подсетимо, након што је досадашњи поглавар Кипарске Цркве, архиепископ Хризостом II преминуо 7. новембра 2022. године, а на његово место је изабран архиепископ Георгије, који је наставио са помињањем украјинских расколника.

"Новоизабрани поглавар Кипарске православне цркве, архиепископ Нове Јустинијане и целог Кипра, Георгије наставио је да помиње лидера украјинских расколника. Свети Синод је констатовао немогућност помена имена архиепископа Нове Јустинијане и целог Кипара Георгија у диптисима, молитвеног и евхаристијског општењу са њим, као и са оним архијерејима Кипарске православне Цркве који су ушли или ће ући у црквено општење са расколницима", пише на сајту Руске православне цркве.

Крајем 2018. године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана "Православна црква Украјине".

У јануару 2019. године неканонска црквена структура је добила томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја.

image