Русија

Русија и Кина упозоравају: У нуклеарном рату нема победника, он не сме бити покренут

Како би се решила украјинска криза, неопходно је поштовати оправдану забринутост свих земаља на пољу безбедности, наводи се у заједничком саопштењу двеју земаља
Русија и Кина упозоравају: У нуклеарном рату нема победника, он не сме бити покренут© Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија и Кина залажу се за објективну, непристрасну, професионалну истрагу експлозија на гасоводу Северни ток, наводи се у заједничком саопштењу после састанка лидера две земље, руског председника Владимира Путина и кинеског Си Ђинпинга који је у дводневној посети Руској федерацији.

У заједничкој изјави која је објављена на сајту Кремља указује се на значај продубљивања партнерства и стратешке сарадње две земље, позива се на побољшање архитектуре међународне безбедности, истичу начини решавања украјинске кризе.

Како би се решила украјинска криза, морају бити поштовани безбедносни проблеми свих земаља, наводи се у заједничком саопштењу Русије и Кине објављеном на сајту Кремља.

"Стране наглашавају да како би се решила украјинска криза, неопходно је поштовати оправдану забринутост свих земаља на пољу безбедности, спречити формирање блоковске конфронтације и прекинути акције које даље разбуктавају конфликт", наводи се у заједничком саопштењу које преносе "РИА Новости".

У изјави се такође истиче да су стране против свих једностраних санкција уведених заобилажењем Савета безбедности Уједињених нација.

Русија и Кина, како се истиче, узајамно ће се подржавати по питању заштите интереса сваке од њих, пре свега по питањима суверенитета, територијалног интегритета и безбедности. Наводи се и да су договорене редовне заједничке патроле на мору и у ваздуху, као и заједничке обуке.

Део саопштења посвећен је и НАТО-у, а организација је позвана да поштује суверенитет других држава и њихове интересе. У заједничкој изјави Москва и Пекинг изразиле су велику забринутост због јачања веза НАТО-а са земљама азијско-пацифичког региона по војним питањима.  

Две земље ојачаће сарадњу у борби против "обојених револуција", такође је наведено у заједничком саопштењу у којем је изражено противљење наметања једне државе својих вредности другим земљама.

Оне су се заложиле за формирање јединственог глобалног контратерористичког фронта у којем би централну улогу имале Уједињене нације.

Русија потврђује поштовање принципа "једне Кине" и признаје да је Тајван саставни део Кине, наводи се у заједничкој изјави.

Упозорава се, такође, да у нуклеарном рату не може бити победника и да он никада не сме да буде покренут. Уз то, упозорава се да нуклеарне државе не смеју да распоређују своје нуклеарно оружје ван граница своје територије, као и да треба да повуку сво нуклеарно оружје већ распоређено у иностранству.

Москва и Пекинг позвале су, такође, на започињање преговора о стварању међународног споразума који би било регулисано питање забране распоређивања нуклеарног оружја у космосу.

Изражена је забринутост због војно-биолошких активности Сједињених Америчких држава уз напомену да оне које су се одвијале ван граница ове земље захтевају објашњење. САД, као и Јапан, позване су да окончају уништавање хемијског оружја.

У заједничкој изјави наводи се да забрињавају појачани напори САД да створе глобални систем противракетне одбране и распореде његове елементе у различитим регионима света.

Озбиљна забринутост изражена је и у вези са могућим последицама и ризицима по стабилност у азијско-пацифичком региону у вези са потписивањем АУКУС споразума између САД, Велике Британије и Аустралије, а земље чланице овог партнерства позване су да строго поштују своје обавезе у погледу неширења оружја за масовно уништење.

Две земље објавиле су и намеру да ојачају сарадњу на подршци мултилатералном трговинском систему заснованом на правилима Светске трговинске организације и борби против трговинског протекционизма.

Руска Федерација и НР Кина не прихватају покушаје да се универзално признати принципи и норме међународног права замене "поретком заснованим на правилима", наведено је, између осталог, у заједничкој изјави.

image
VV inauguration
banner