Русија

Украјина подземним каналима допрема војску и оружје до Бахмута

Оружане снаге Украјине се полако предају у Бахмуту због недостатка подршке и муниције, признао је украјински војник којег су заробили борци приватне компаније "Вагнер"
Украјина подземним каналима допрема војску и оружје до Бахмута© Tanjug/ Libkos

Украјинске трупе допремају појачање и муницију у Артјомовск (Бахмут) кроз подземне пролазе који иду до Часовог Јара, рекао је у интервјуу за "РИА Новости" Андреј Кривозубов, украјински војник којег су у том граду заробили борци приватне компаније "Вагнер".

"Како су сви путеви који воде до Бахмута под контролом руске артиљерије, Оружане снаге Украјине су пронашле подземне пролазе који воде из града, подземне канале кроз које транспортују муницију и људство како би држали одбрану града", прецизирао је затвореник.

Украјинска војска се полако предаје у Бахмуту због недостатка подршке и муниције, признао је украјински војник.

Андреј Кривозуб је служио у 93. засебној механизованој бригади украјинских трупа, у извиђачкој чети, а заробљен је 26. марта у Бахмуту.

"Дошло је до напада на деветоспратницу у којој смо се налазили. С обзиром да нам је понестајало муниције, тражили смо појачање, али га нисмо добили, и под притиском групе Вагнер која је наступала, одлучили смо да се предамо, пошто више нисмо могли да се боримо", казао је он.

Према његовим речима, у заробљеништву су га добро третирали, давали му редовно храну и воду, а указана му је и прва медицинска помоћ у лечењу повреде коју је задобио у борби.

Потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко је јавио да је Украјина распоредила диверзантско-извиђачке групе код Бахмута, преноси ТАСС.

"Ове групе делују тако што углавном обављају одређене задатке вишег штаба, а користе се и као групе за брзо реаговање", рекао је он, позивајући се на податке руских обавештајних служби.

Како јавља ауторски Телеграм канал ратних извештача "РИА Новости" који су недавно били на северу Бахмута, у фабрици АЗОМ, тренутно се воде жестоке борбе јужно од саме фабрике.

"Овде је свака вишеспратница са добрим погледом позиција за непријатељске снајперисте и митраљезе, а прилази су углавном минирани. Главне снаге украјинске војске су у склоништима – подрумима и сутеренима", казали су ратни извештачи.

Према њиховим речима, непријатељ напада митраљеском ватром, а руска војска користи гранате, иако ради ПВО, руска авијација наноси ваздушне ударе и равна све са земљом.

И руској и украјинској страни је тешко да користе тенкове, на небу дежурају беспилотне летелице, и једни и други имају искусну артиљерију, преносе они.

Бахмут се налази северно од Горловке и представља важно транспортно чвориште за снабдевање украјинске војске у Донбасу. За овај град се воде жестоке борбе више од шест месеци.

Према последњим извештајима, руска војска има контролу над свим асфалтираним путевима ка граду, а бљузгавица која се створила озбиљно отежава непријатељу транспорт муниције и људства.

image