Русија

Путин: Нова орбитална станица биће упориште Русије у свемиру

Руски лидер је додао да ће једна од намена станице бити реализација лунарног програма
Путин: Нова орбитална станица биће упориште Русије у свемируwww.globallookpress.com © Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће Руска орбитална станица постати упориште његове државе у свемиру.

"Треба да правимо суверене свемирске системе и базу компоненти нове генерације, реализујемо пројектовање руске орбиталне станице која треба да постане упориште наше земље, да служи за проучавање и освајање свемира, пре свега далеког", истакао је он.

Стручњаци знају да ће нова станица бити усмерена, између осталог, и на решавање задатака са којима се суочава наша земља "у најширем смислу те речи", рекао је Путин на свечаном догађају у Кремљу који је одржан поводом Дана космонаутике.

Идејни пројекат руске станице стиже овог лета

Генерални директор "Роскосмоса" Јуриј Борисов изјавио је да је изглед нове Руске орбиталне станице већ познат руској државној корпорацији.

"Идејни пројекат ће бити готов овог лета, али данас су нам већ добро познати основни параметри и облик станице, као и фазе њеног развоја", казао је Борисов на састанку са Путином.

Руски лидер је додао да ће једна од намена станице бити реализација лунарног програма, преноси "Спутњик".

Раније је на 8. Међународном форуму "Армија-2022" представљена макета нове руске орбиталне станице. 

Како је казала инжењер-пројектант компаније "Роскосмос Маргарита Сидорова, ова космичка станица ће моћи да нагледа скоро целу земаљску куглу, а њеном изградњом Русија више неће зависити од других земаља, већ ће у потпуности држати ствари у својим рукама.

Планирано је да се орбитална сервисна станица направи 2027-2028. године. У њој неће стално бити људи, већ ће је посећивати посада од две до четири особе. Ракете према њој лансираће се са космодрома "Бајконур" и "Восточни".

image
VV inauguration
banner