Русија

"Талисман" за руску јуришну пешадију: Непробојан и за снајперску пушку

Нова балистичка заштита произведена је у тесној сарадњи с активним учесницима Специјалне војне операције у Украјини, а пробни модели су прошли тестирања у реалним борбеним ситуацијама
"Талисман" за руску јуришну пешадију: Непробојан и за снајперску пушкуwww.globallookpress.com © MOD Russia

Предузећа у саставу државне корпорације "Ростех" започела су серијску производњу балистичке заштите нове генерације "објерег" ("талисман"), саопштила је информативна служба ове корпорације прецизирајући да је производња балистичке заштите специјално намењене јуришним трупама поверена компанији "РТ-Капитал", односно њеној фабрици "Октава" из Туле.

"Резултат је висококвалитетна балистичка заштита која поуздано штити војника од пешадијске муниције и фрагмената граната. 'Објерег' је успешно прошао све тестове и спреман је за серијску производњу. У овом моменту, можемо да произведемо до 2.000 'објерега' у једном тромесечју, а у плану је да се капацитет повећа на 7.500 комада (око 30.000 годишње)", рекао је заменик генералног директора државне корпорације "Ростех" Александар Назаров.

У државној корпорацији наводе да је маса панцирног прслука 9,1кг. Распоред балистичке заштите је такав да покрива све витално важне органе. Примењени дизајн не омета кретање војника, и омогућава му одржање максималне мобилности.

Према речима произвођача балистичка заштита "објерег" има керамичке сегменте. Његова класа заштите је нивоа "Бр5", тачније не може да пробије ни панцирно-запаљиви метак калибра 7.62х54мм са даљине од 10 метара.

Поред програма индивидуалне балистичке заштите војника, државна корпорација "Ростех" има успеха и у развоју пројекта система за подршку војнику у форми егзоскелета, који ће бити интегрални део борбено-тактичког комплета будућности. Овај пројекат ће војнику обезбедити повећање параметара физичке снаге и брзине у условима оптерећења стандардном опремом.

 

image
VV inauguration
banner