Русија

Украјински Генералштаб: "Лансети" нападају ноћу и "кидишу" на артиљерију

Руски војни експерти дошли у посед интересантног документа украјинског Генералштаба у коме се анализира ефикасност и тактика употребе дронова-камиказа "лансет-1" и "лансет-3" током СВО. Аутори документа су покушали да утврде предности и недостатке ових дронова и процене ниво претње које ове летелице представљају по копнене јединице украјинске војске
Украјински Генералштаб: "Лансети" нападају ноћу и "кидишу" на артиљеријуwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

У извештају украјинског Генералштаба се наводи да je најјачa странa руског тактичког дрона-камиказе "лансет" поседовање савременог вишенаменског система навођења. Овај систем омогућава летелици да нападне покретне циљеве на даљинама и до 60км.

Поред тога треба узети у обзир и веома важне факторе као што су мале димензије летелице, затим присуство композитних материјала у њеној конструкцији, и ниско емитовање буке приликом лета.

Све ово утиче да "лансет" постане веома компликован циљ за детекцију радарско-осматрачким средствима украјинске војске у систему ПВО, што значајно смањује њену способност да се ефикасно супротстави овим летелицама.

Украјинска команда је уочила и слабе стране ове летелице током борбене експлоатације. То су пре свега њена мала брзина лета (до 100 км/ч),  и релативно слаба бојева глава масе 1-5 кг, што јој ограничава примену на бојном пољу, тачније онемогућава успешну борбу против оклопне борбене технике.

Украјинска сазнања о тактици борбене примене ових летелица

У Кијеву сматрају да је масовна појава дронова-камиказа створила озбиљне проблеме на готово свим главним оперативним правцима на фронту. Од момента увођења у борбу уништено је или оштећено више од 200 различитих артиљеријских оруђа, где су посебно на удару америчке вучне хаубице М777 калибра 155мм. Најопаснији временски период њихове употребе је ноћу, од 23.00 до 06.00 часова, где се услед ограничених оптичких услова јављају озбиљне потешкоће у визуелној контроли ваздушне ситуације и утврђивању броја ангажованих апарата.

Украјинци наводе да се "лансети" обично користе у комбинацији са тактичким извиђачким беспилотним летелицама "орлан-10" и "орлан-30".Овај закључај је помало чудан, јер се "лансети" по правилу користе у пару са извиђачким беспилотним летелицама ZALA 421-16.

У извештају се спомињу и ирански модели беспилотних летелица које се користе у садејству са "лансетима". Ради се о борбено-извиђачким беспилотним летелицама "мохаџер-4" и "мохаџер-6". Иначе, у средствима јавног информисања се већ одавно спомиње да је руска армија у своје наоружање усвојила иранске беспилотне летелице, што овај документ потврђује.

На основу наведених  оцена непријатељске стране, аналитичари телеграма канала "Рибар" дошли су до закључка да су "лансети" демонстрирали изузетно високу ефикасност у сламању артиљеријске компоненте украјинске војске у тактичкој дубини фронта, у чијој зони се налази велика већина артиљеријских оруђа, као што су вучне и самоходне хаубице, вишецевни лансери ракета и сл.

У пракси се показало да руска „лутајућа муниција“ у комбинацији са савременим извиђачким беспилотним летелицама које су опремљене квалитетним оптоелектронским уређајима, постају незаобилазан фактор у дезорганизацији способности непријатеља да пружи ефикасну ватрену подршку оклопно-механизованим снагама, која је необично важна у припреми и зачетку напада.

image
VV inauguration
banner