Русија

Параноја у САД: У свакоме виде страног агента

Руски закон о страним агентима мање строжи него што је у САД, где је број људи који су званично означени као "страни агенти" скоро девет пута већи него у Русији
Параноја у САД: У свакоме виде страног агентаGetty © Photo by Thomas Niedermueller/Getty Images

Према Закону о регистрацији страних агената САД тренутно се више од 3.500 особа или ентитета третирају као страни агенти, док је њихов број порастао за 30 одсто од 2016. године, рекао је министар правде Русије Константин Чујченко.

Он је додао да је руски закон о страним агентима мање строжи него што је у САД, где је број људи који су званично означени као "страни агенти" скоро девет пута већи него у Русији.

"Приликом израде нацрта нашег закона, аутори су узели у обзир међународну праксу, укључујући познати амерички Закон о регистрацији страних агената (ФАРА), који су донеле САД још 1938. Број новоименованих страних агената је од 2016. порастао за 30 одсто. У Русији број активних агената је мало више од 400", истакао је министар.

Чујченко је напоменуо да, према ФАРА-и, свака организација или појединац који делују у политичким интересима других земаља, као и медији, морају да се региструју у року од десет дана и да подносе влади детаљне извештаје о својим активностима сваких шест месеци.

"Осим тога, амерички закон се тумачи коришћењем такозваног отвореног концепта политичког деловања, што омогућава примену закона на широк спектар особа која се баве лобистичким активностима и информативним консултацијама, као и расподелом средстава. Руско законодавство јасно набраја и дефинише конкретне области и облике политичког деловања који подлежу регистрацији", објаснио је.

Он је такође нагласио да би у САД кршење ФАРА могло да подразумева новчане казне до 10.000 долара и затворску казну до пет година, док би они који су деловали као страни агенти без прописног обавештавања америчког Министарства правде могли да буду осуђени и до десет година затвора.

"И поред тога, америчко законодавство је засновано на строгом регулаторном моделу за активности особа које делују као страни агенти. Наше законодавство, насупрот томе, заснива се на умеренијем и уравнотеженијем моделу, који укључује умереније извештавање и интерне рачуноводствене захтеве у поређењу са америчким, као и блаже казне за прекршаје", напоменуо је Чујченко.

Министар је додао да заједно са посланицима Државне думе и сенаторима Савета Федерације, настављају да се прате постојеће правне норме и процењују претње како би се унапредило законодавство о страним агентима.

image