Свет

Обавештајци САД имали листе за дигитални одстрел на Твитеру

Заробљена птичица: Службе Владе САД вршиле притисак на руководство "Твитера" да цензурише "прокубански", "промадуро" и "проруски" садржај
Обавештајци САД имали листе за дигитални одстрел на ТвитеруGetty © Leon Neal / Staff

Пентагон, ЦИА, ФБИ и друге агенције Владе САД вршиле су притисак на руководство "Твитера" да цензурише спољнополитичке приче које су супротстављале наративу који је одобрио Вашингтон, сугерише најновија серија "Твитер фајлова".

Интерне преписке и документа компаније објављују новинари Мет Таиби и Бери Вајс у сарадњи с власником "Твитера" Илоном Маском.

"Досијеи показују да је ФБИ вратар распрострањеног програма надзора и цензуре друштвених медија, који обухвата владине агенције – од Стејт департмента преко Пентагона до ЦИА", написао је Таиби.

"Твитеру" је стигло више хиљада захтева за цензуру од стране тела које се у фајловима називају ОГА (Other Government Institutions), односно Друге владине организације, а путем ФБИ Групе за страни утицај.

Руководиоци "Твитера" често су наилазили на потешкоће у покушају да потврде тврдње Владе САД, али су били под сталним притиском да окриве било ког страног актера, посебно Русију, откривају интерне преписке.

"Нисам пронашао везе са Русијом", рекао је неименовани аналитичар у једном од мејлова, касније наводећи да би могао "да поразмисли" и покуша да "пронађе чвршћу везу".

Бивши шеф Службе за поверење и безбедност "Твитера" Јоел Рот признао је у другом случају да на основу датих обавештајних информација није пронашао "никаква стварна подударања".

Интерне преписке запослених у компанији показују да је "Твитер" добијао толико захтева за цензуру наратива који се тичу спољне политике, да су руководиоци били принуђени да осмисле импровизовани систем који би одређивао њихов приоритет.

"Многи се питају да ли интернет платформе добијају упутства од обавештајних агенција за модерирање спољнополитичких вести. Изгледа да 'Твитер' јесте'", написао је Таиби, који је ове извештаје назвао много контроверзнијим од оних који се тичу америчке унутрашње политике.

Нека од упутстава која је примио "Твитер" потичу и директно из ЦИА, навео је бивши агент и узбуњивач Џон Киријаку.

Како је откривено, дешавало се и да службе америчке владе пошаљу спискове од по 1.000 налога за "дигитални одстрел", уз оскудно објашњење наводних проблема и ознаке "прокубански", "промадуро", "проруски".

Обавештајне агенције САД су у више наврата оптуживале "руске агенте" да управљају налозима који су пропагирали "претежно антиукрајинске наративе" или јавно говорили о "наводним злочинима Украјинаца", објавио је Таиби.

У једној обавештајној процени послатој "Твитеру" тврди се да су профили који преносе информације о неонацистима у Украјини "део пропагандне кампање коју контролише Кремљ и да морају бити забрањени".

Неименовани бивши извршни директор ЦИА који је прешао да ради за "Твитер" једном приликом је приметио да "партнери из владе" све агресивније захтевају цензуру – "проклето признање", оценио је независни новинар Мет Таиби.

"Због недостатка техничких доказа на нашој страни, углавном сам то оставио док не сачекам додатну потврду" , рекао је неименовани бивши директор ЦИА поводом налога "Инфо БРИКС" о савезу држава комплементарних економија који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република.

Он је даље тврдио да "БРИКС-ом инхерентно доминира Русија" тако да и "налозима на друштвеним мрежама и вебсајтом највероватније управља Кремљ".

"Твитер фајлови" су до сада раскринкали више контроверзних одлука које је донела компанија "Твитер". Међу њима су информације у вези са суспензијом налога бившег председника Доналда Трампа, као и цензура извештаја "Њујорк поста" о лаптопу Хантера Бајдена, сина актуелног председника Сједињених Америчких Држава.

У фајловима је такође откривено како су америчке обавештајне службе сарађивале са платформом настојећи да цензуришу објаве које је Влада САД сматрала "дезинформацијама".

image