Русија

Рјабков: Русија никада неће чинити једностране уступке Америци

Ако и када САД сазру за озбиљан разговор, он ће бити могућ, али уз узајамно поштовање интереса, рекао је руски дипломата
Рјабков: Русија никада неће чинити једностране уступке Америциwww.globallookpress.com © MFA Russia

Москва никада неће чинити једностране уступке Вашингтону, озбиљна дискусија је могућа искључиво уз узајамно поштовање интереса, рекао је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков у интервјуу за "Аиф.ру".

Према његовим речима, чињењем једностраних уступака Америци, она би добила снажан разлог да нагло и додатно појача притисак.

"Ако и када САД сазру за озбиљан разговор, он ће бити могућ, али стриктно на основу баланса интереса и темељне анализе добити коју Руска Федерација може да извуче из конкретног споразума са Вашингтоном", објаснио је Рјабков.

Обратио је пажњу и на дијалог са амбасадом САД у Москви, који је, према његовим речима компликован.

"У дијалогу смо са амбасадом САД и са самом амбасадорком. Дијалог је компликован. Малобројне су заједничке теме, које резултирају решењем, ако их и има. Препуцавање, узајамно боцкање и претензије су сада норма. Ми се сукобљавамо и у јавности и иза затворених врата. Ситуација је тешка", рекао је.

Амбасадорка САД у Москви Лин Трејси, према његовим речима, добро зна где је дошла.

"Надам се да ће јој то помоћи да бар исправно процени шта се дешава и упозори Вашингтон на растуће ризике", казао је Рјабков.

Америка ће добити одговор на неиздавање виза руским новинарима пред учешће на седници Савета безбедности УН у Њујорку, додао је.

"Не одустајемо. Имаћемо одговор на овај безобразлук. Да ли ће бити симетрично или асиметрично, још увек је отворено питање. Али дефинитивно нећемо одлагати са одговором", рекао је он.

image
VV inauguration
banner