Русија

Захарова: Украјина припремала атентат на делегацију ОЕБС-а и министра из Северне Македоније

Придњестровље било спремно да са америчким безбедносним службама поделе доказе о планираним нападима. Ипак, САД су остале неме пред овим информације, поручују из руског Министарства спољних послова
Захарова: Украјина припремала атентат на делегацију ОЕБС-а и министра из Северне Македонијеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова објавила је данас податке у којим се наводи да су украјинске службе 14. фебруара у Придњестровљу припремале напад на председника ОЕБС-а, министра спољних послова Северне Македоније Бујара Османија и председнице мисије ОЕБС-а у Молдавији, иначе, држављанке САД Кели Кејдерлинг. 

Како даље објашњава Захарова, Кијев је на овај начин желео да разбукта конфликт између званичних молдавских власти у Кишињеву и Тираспоља, односно, непризнатог Придњестровља, те да тако у све увуче и Русију, чије се мировне снаге налазе у Придњестровљу, и изазове велику пажњу јавности. И све то како би се, како је рекла, руске снаге одвукле од фронта, а средства преусмерила на другу страну.

Читаву акцију откриле су случајно локалне власти, након покушаја атентата на лидера Придњестровља у марту ове године. Након што је организатор и извршилац потенцијалног напада, Вјачеслав Кисњичан, ухапшен, он је открио планове о убиству поменутих званичника, те објаснио да се на сам чин ипак није усудио јер је у једном тренутку проценио да акција не би била успешна и да би сам могао настрадати.

Прес служба председника Придњестровља саопштила је за медије да је спремна да сарађује чак и са америчким Федералним истражним бироом (ФБИ), јер би у све могла бити уплетена и њихова држављанка. Тираспољ је притом припремио све доказе, али нико од америчких званичника или институција се није огласио, истакла је Захарова.

Руска страна месецима упозорава на то да је Кијев усмерио пажњу на Придњестровље и да планира различите диверзије које би довеле до ескалације и додатне дестабилизације региона.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба данас је потврдио наводе руских медија да Украјина шаље додатне снаге ближе Придњестровљу, за које је руска редакција РТ раније казала да могу да нападну овај регион и заузму највеће војно складиште у Европи.

Ипак, он је изјавио да Кијев не планира да окупира туђу територију, те да се војници приближавају граници са овим регионом због "војне претње" коју они виде у руским миротворним снагама. Према последњим доступним подацима, овај контингент броји свега 1.500 војника.

image