Свет

РТ сазнаје: Кијев шаље војнике у Одесу, планира се провокација у Придњестровљу?

Циљ је заузимање складишта у месту Колбасна и изазивање војних провокација, како би пажња Москве била одвучена на другу страну
РТ сазнаје: Кијев шаље војнике у Одесу, планира се провокација у Придњестровљу?www.globallookpress.com © Madeleine Kelly

Оружане снаге Украјине пребациле су више хиљада војника у Одесу, желећи да изазову провокације у Придњестровљу, рекао је за руску редакцију РТ-а неименовани извор.

Према последњим информацијама, украјинска војска би требало да се упути према Тираспољу у периоду од 9. до 15. маја, када би, како се очекује, могло доћи до оружане провокације у региону Придњестровља. Циљ диверзије биће одвлачење пажње руских снага.

Друга група војника, како се наводи, покушаће да заузме велико војно складиште у месту Колбасна.

Извор даље открива да је Кијев од марта ове године у три места Одеске области подигао хангаре за складиштење пољопривредних производа, војне технике и друге потребе припадника украјинских оружаних снага. У априлу, власти су у овај део послале око 4.000 војника.  

Подсетимо, Украјина већ дуже време најављује контраофанзиву. Оснивач Групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин недавно је изјавио да се контраофанзива очекује овог месеца. Према његовим речима, на њу се чекало због лошег времена. 

Министар одбране Украјине Алексеј Резњиков је рекао да је један од циљева излазак на Азовско море, док је председник Украјине Владимир Зеленски казао да се Украјинци надају да ће контраофанзивом моћи да освоје Крим. 

У исто време, руска војска данас јавља да специјалне јединице Централног војног округа пролазе интензивну обуку у зони Специјалне војне операције на територији Донбаса. 

Руски министар одбране Сергеј Шојгу јуче је јавио да ће држава удвостручити производњу високопрецизног оружја, објаснивши да је руководство већ издало наредбу за повећање производње наоружања и војне опреме за руску војску која се бори на фронту.

image