Русија

Русија међу десет највећих економија света

У току протекле године Русија је произвела роба и услуга у вредности од 2,3 билиона долара, на основу чега је заузела позицију осме највеће светске економије
Русија међу десет највећих економија светаGetty © Photo by Andreas Rentz

Русија се на основу резултата из протекле године вратила међу десет највећих светских економија, што се догодило први пут после осам година, показују подаци Светске банке и националних статистичких служби.

У току прошле године Русија је произвела роба и услуга у вредности од 2,3 билиона долара, што јој је омогућило да, на основу тог показатеља, заузме осмо место у свету.

Русија је последњи пут била међу 10 највећих економија света 2014. године, када је била на деветом месту, с показатељем од 2,05 милиона долара.

Прошле године била је на 11. месту.

Највећа економија света прошле године биле су Сједињене Америчке Државе с номиналним БДП-ом од 25,46 билиона долара.

На другом месту је Кина са 17,94 билиона, а на трећем Јапан са 4,17 билиона долара.

Немачка је остала на четвртој позицији с БДП-ом од 4,07 билиона долара, на петом месту је Индија с 3,4 билиона долара, Велика Британија је сачувала шесту позицију с 3,07 билиона долара, а Француска је остала седма с 2,78 билиона долара.

На деветом месту је Канада с БДП-ом од 2,14 билиона долара, док је Италија за годину дана пала за две позиције и доспела на десето место, с показатељем од 2,01 билиона долара. Из првих десет је испала Јужна Кореја која је сада на 13. позицији.

image