Економија

ЕУ најављује казне за државе преко којих Русија избегава санкције

Циљ планираних санкција је да одврати државе од тога да помажу Руској Федерацији, те да се разбију трговински канали које Москва наводно користи
ЕУ најављује казне за државе преко којих Русија избегава санкције© Tanjug/AP Photo/Mike Derer, File

Европска унија расправља о новом механизму мера за земље за које верује да не чине довољно да спрече Русију да избегне санкције, посебно оне које не могу да објасне сопствене нагле скокове у трговини поједином робом или технологијама, преноси "Блумберг".

Циљ планираних мера је да одврати државе од тога да помажу Русији, те да се разбију трговински канали које Москва наводно користи. Уколико ово не успе, следећи корак ЕУ подразумевао би увођење ограничења на одређену робу.

Унија такође настоји да прошири обим већ постојећих извозних мера и забрани транзит бројне робе кроз Русију.

Следећи пакет ЕУ санкција, 11. од почетка руске Специјалне војне операције, углавном ће се фокусирати на затварање рупа у већ донетим мерама, будући да Москва набавља многе санкционисане артикле преко трећих земаља, али и на јачање способности блока да спроводи своја ограничења. 

Увоз робе као што су полупроводници, интегрисана кола и друге технологије у Русију је порастао из држава као што су Казахстан, Уједињени Арапски Емирати, Турска, Кина и друге.

Нови механизам дао би државама чланицама овлашћење да означе треће земље и забрањену робу; мере би прво морале да усвоје националне владе, а списак циљаних земаља и робе блок би морао потом да усвоји једногласно.

Мало је вероватно да ће мере у почетку бити усмерене на Кину, махом ће се фокусирати на државе централне Азије и руске суседе, пише "Блумберг".  

Предложене мере би олакшале и санкционисање компанија у трећим земљама које заобилазе санкције ЕУ.

Нови пакет санкција проширује постојеће забране

ЕУ планира да финализује нови пакет мера уочи самита Групе седам који треба да се одржи овог месеца, а очекује се да ће земље чланице разговарати о предлозима у наредним данима.

Други предлози укључују забрану транзита различите робе кроз Русију и означавање пловила која искључују своје навигационе системе, пренео је "Блумберг".

ЕУ има за циљ и да прошири постојеће забране на аутомобиле, технологију коју је Русија користила у Украјини, индустријску робу, гвожђе и челик, као и прерађене производе који користе санкционисане метале, кажу извори "Блумберга". Забране се могу проширити на права интелектуалне својине и лиценце издате за производњу спорних предмета.

Нови сет мера намеће нова ограничења за приколице како би се избегло да руски камиони прикаче свој терет за камионе ЕУ када стигну до граница блока. Поред тога, ЕУ би требало да разјасни правила о постојећим забранама у вези са уласком у луке Уније и забранама коришћења лучких услуга, као и упутства за трансфере с брода на брод.

Очекује се да ће нови пакет санкција обухватити још десетине појединаца и ентитета. Међутим, мало је вероватно да ће блок санкционисати руску државну нуклеарну компанију "Росатом", као и нуклеарно гориво, због недостатка консензуса међу државама чланицама.

image
VV inauguration
banner