Русија

Москва: Осумњичени за атентат на Прилепина оптужен за тероризам (ВИДЕО)

Истражни комитет Русије подигао је оптужницу против Александра Пермјакова у оквиру истраге због дизања у ваздух аутомобила књижевника Захара Прилепина, који је том приликом тешко повређен
Москва: Осумњичени за атентат на Прилепина оптужен за тероризам (ВИДЕО)© Tanjug/Russian Interior Ministry

Александру Пермјакову, оптуженом за дизање у ваздух аутомобила писца Захара Прилепина, одређен је притвор у трајању од два месеца, саопштило је Генерално тужилаштво Русије.

Претходно је Истражни комитет Русије против осумњиченог за атентат на руског писца подигнута оптужница за тероризам.

"Главна истражна управа Истражног комитета Русије је у оквиру истраге кривичног предмета због дизања у ваздух аутомобила Захара Прилепина против Александра Пермјакова подигла оптужницу због извршења кривичних дела прописаних чл. 205 Кривичног закона Русије (терористички акт) и чл. 222 Кривичног закона Русије (незаконита трговина оружјем). Истрага, у својству превентивне мере, захтева одређивање притвора", наводи се у саопштењу.

Подсетимо, у суботу је Прилепинов аутомобил дигнут у ваздух на ауто-путу у Нижегородској области. У експлозији је погинуо возач аутомобила, а Прилепин је рањен. Писац је због преломима и потреса мозга хоспитализован у болници у Нижњем Новгороду, где је оперисан и уведен у вештачку кому. 

Руски писац је, након што се пробудио из вештачке коме, испричао шта се десило у тренутку када је активирана експлозија у аутомобилу у којем се налазио. Писцу, који је након експлозије неколико мунута био без свести, поломљене су обе ноге.

Прилепинова представник за медије саопштио је да је од последица експлозије погинуо Александар Шубин, припадник батаљона "Оплот" Руске гарде. Полиција је након тога привела мушкарца умешаног у подметање бомбе под аутомобил. Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак према члану о терористичком нападу.

image
VV inauguration
banner