Русија

Признао да ради за Украјину: Ухапшен осумњичени за атентат на Захара Прилепина

Украјинска безбедносна служба је саопштила да не може ни да потврди ни да негира умешаност "у ову или друге експлозије"
Признао да ради за Украјину: Ухапшен осумњичени за атентат на Захара Прилепина© Tanjug/Russian Investigative Committee via AP

Оптужени за атентат на руског писца Захара Прилепина, који је ухапшен раније данас, признао је да је то учинио према инструкцијама украјинских специјалних снага, речено је у Истражном комитету.

Он је рекао да је поставио експлозив поред пута којим се кретао аутомобил руског писца, као и да га је детонирао на даљину.

Аутомобил у ком се налазио Захар Прилепин експлодирао је у суботу ујутру на ауто-путу у Нижегородској области. Возач аутомобила је погинуо, док је писац повређен.

Гувернер тог региона Глеб Никитин рекао је да је Прилепин успешно оперисан и да његов живот није угрожен, пренеле су "РИА Новости".

Полиција је убрзо привела особу која је одговорна за напад, а у Министарству унутрашњих послова је речено да је у питању човек који је раније осуђиван.

Потрага за његовим потенцијалним саучесницима још увек је у току.

Истражни комитет је напад на Прилепина окарактерисао као "терористички акт", док је осумњичени рекао "да му је жао" због тога што је учинио.

Прилепин је хоспитализован са преломима и потресом мозга и није животно угрожен.

Прес-служба писца је саопштила да је у експлозији је погинуо Прилепинов возач, припадник Националне гарде Русије Александар Шубин.

СБУ: Не можемо ни да потврдимо ни да негирамо умешаност

Украјинска безбедносна служба (СБУ) саопштила је данас да не може нити да потврди нити да негира умешаност у експлозију аутомобила у којој је повређен руски писац Захар Прилепин или друге нападе.

"Званично, не можемо ни да потврдимо ни да демантујемо умешаност СБУ у ову или друге експлозије које се дешавају код окупатора или њихових послушника", речено је из СБУ државној украјинској новинској агенцији Укринформ, пренео је Ројтерс.

image