Русија

Дан победе у Москви: Зашто је цео свет гледао војну параду (ВИДЕО)

Паради су присуствовали лидери Белорусије, Казахстана, Туркменистана, Киргизије, Таџикистана, Узбекистана и премијер Јерменије
Дан победе у Москви: Зашто је цео свет гледао војну параду (ВИДЕО)© Григорий Сысоев / РИА Новости

Почасна парада у част 78. годишњице Победе у Великом отаџбинском рату данас је традиционално одржана у Москви, на главном Црвеном тргу престонице.

Председник Русије и врховни командант Владимир Путин је, као и раније, био домаћин параде на којој су осим војника и полазника различитих војних школа, присуствовали и ветерани и њихови наследници, али и они који се данас за Русију боре у Специјалној војној операцији у Украјини. Паради су присуствовала и истакнута војна лица, министар одбране Сергеј Шојгу, али и лидери земаља Заједнице независних држава.

Свечана церемонија почела је, по плану, тачно у 10 часова по московском времену, односно, у 9 часова по средњеевропском времену, у пратњи традиционалног звона и добро познатих усклика: "Пажња! Говори Москва!"

Војници почасне гарде изнели су заставу Руске Федерације и заставу победе у Другом светском рату, подсећајући да је пре 78 година, у пролеће 1945. године, захваљујући храбром нападу Црвене армије освојен главни град нацистичке Немачке, Берлин, и тиме – макар на неко време како ће се касније испоставити – стављена тачка на нацизам у Европи.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу поздравио је полазнике различитих војних академија. Након обиласка парадних јединица, министар се упутио према председнику Русије и поднео му извештај о припремљеној војној паради.

Након тога, уследио је говор председника Русије Владимира Путина.

Председник је целом народу честитао велики празник, Дан победе, и истакао да је и данас, баш као и пре, руска држава суочена са великим изазовима, те да је отаџбину поново потребно бранити. Он је објаснио да један одређени број земаља у свету данас поново жели да уништи Русију и да себично наметне своја начела остатку света, пропагирајући у исто време идеје насиља и уништавајући породичне вредности.

"За нас у Русији сећање на браниоце отаџбине је свето, ми то чувамо у срцима. Одајемо признање свим учесницима покрета отпора који су се храбро борили против нацизма, борцима савезничких армија САД, Велике Британије и других држава. Сећамо се и поштујемо подвиг бораца Кине у борби против јапанског милитаризма".

Ипак, један део света, како је казао, чини се да је заборавио на страхоте које су се десиле током Другог светског рата, када се једна страна одлучила за "безумне претензије на светску доминацију". 

"Свет као да заборавља на сво страдање из тог периода, као и на то ко је сломио то монструозно, тотално зло и ко није жалио своје животе за ослобођење народа Европе. Због тога смо сви ми данас сведоци уништавања совјетских споменика у разним земљама", рекао је Путин.

Управо ове земље припремале су нов напад на Русију, окупивши око себе "неонацистичку поган из читавог света" у жељи да тако пониште све оно што је било постигнуто након Другог светског рата.

"Прекомерне амбиције, охолост и осећај да им је све дозвољено неизбежно доводе до трагедија. Управо је то разлог катастрофе коју сада доживљава украјински народ", објаснио је Путин.

Ипак, он је оптимистично нагласио да се свет креће ка мултиполарности и једном праведнијем свету. Поновио је да "данас нема важнијег посла" од онога на фронту где они који су "под ватром" обезбеђују сигурност отаџбине.

"Од вас зависи будућност наше државности и нашег народа", поручио је лидер, додавши да се цео народ данас моли за све оне који бране Русију, а тако и њихове породице.

"Поздрављам вас, пријатељи! Нема у свету ништа јаче од наше љубави према отаџбини. За Русију! За наше одважне Оружане снаге! За победу! Ура!", закључио је Путин.

На овогодишњој паради учествовало је више од 8.000 војника, од којих се 530 данас боре у оквиру Специјалне војне операције.

Након церемоније, председник Русије је положио цвеће на Гроб незнаног јунака у Александровском парку.

 • 9. мај 2023 • 10:10

  10:10

  Пренос параде је завршен

  Онлајн-пренос параде у Москви је завршен.

 • 10:09

  Путин положио цвеће на Гроб незнаног јунака у Александровском парку

  Председник Русије положио је цвеће на Гроб незнаног јунака у Александровском парку.

 • 09:52

  Путин и Шојгу напуштају параду

  Председник Русије Владимир Путин и министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу, у пратњи других званичника, заједно напуштају параду.

 • 09:49

  Путин се поздравља са ветеранима

  Председник Русије поздравља се са ветеранима из Другог светског рата, још једном одајући почаст онима који су у многоме задужили отаџбину!

 • 09:48

  Парада је завршена!

  78. свечана парада у Москви је завршена!

 • 09:42

  Руска војна техника пролази Црвеним тргом

  Након полазника различитих војних академија Руске Федерације, Црвеним тргом свечано пролази војна техника.

  На челу овог дела параде је, по традицији, чувени тенк Црвене армије - тенк "Т-34". 

  За њим пролази колона многофункционалних оклопних возила "Тигр-М СпН" и оклопно возило "ВПК-Урал" са додатном заштитом.

  По први пут, у паради учествују и заштићена специјална возила, заснована на возилу "Камаз".

  Москвом пролазе и високопрецизни ракетни системи "Искандер-М" 112. гардијске ракетне бригаде града Новоросијска, колона противракетних система С-400 "Триумф" 584. гардијског противракетног пука Црвене заставе Ваздушно-космичких снага РФ и аутономни лансери за ракете система "Јарс".

 • 09:31

  Поред трибина пролази застава Русије

  Поред трибуна пролази група који носе заставу Руске Федерације, заставу победе и заставу Оружаних снага Русије.

  У пратњи је почасна гарда 154. посебног командног Преображенског пука, који симболизује три врсте Оружаних снага Русије: копнене, ваздушно-космичке снаге и морнарицу.

  Маршу присуствују и полазници Војне школе Суворова, Војно-поморске школе Нахимова, Кронштатског кадетског војног корпуса, Опште академије Оружаних снага Русије, Академије за логистику. Паради присуствују и студенти Више балтичке војно-поморске школе Александра Ушакова, кадети Поморског политехничког института, Поморског корпуса Петра Великог, полазници Академије стратешких ракетних снага Петра Великог, Серпуховског огранка Академије Петра Великог. 

  Црвеним тргом марширају и парадне јединице Више гардијске ваздушно-десантне командне школе града Рјазана, припадници руског ФСБ-а, кадети Војне академије за радиолошку, хемијску и биолошку одбрану, војници 38. посебне железничке бригаде, припадници војне полиције Оружаних снага Русије и Министарства за ванредне ситуације, као и други учесници истакнутих војних институција.

 • 09:28

  Први на паради - полазници војно-музичких школа

  Први поред трибина традиционално пролазе полазници Московске војно-музичке школе генерал-пуковника Валерија Халилова.

  Млади полазници одређују темпо кретања учесника параде.

 • 09:26

  Свечани пролаз параде предводи генерал Саљуков

  Главни командант копнене војске генерал армије Олег Саљуков предводи свечани пролаз учесника параде.

 • 09:21

  Путин: Поносимо се свима онима коју се данас боре за своју отаџбину!

  Русија цени све борце који се данас боре у Специјалној војној операцији, нагласио је председник Русије.

  "Верни смо заветима предака, поносимо се учесницима Специјалне војне операције, свима који се боре на првој линији фронта. Данас нема важнијег посла од ваше борбе, од вас зависи будућност наше државности и нашег народа".

  "Ви часно извршавате ваш дуг пред своjим народом и државом. Подржава вас цела нација", рекао је Путин, истичући да се цео народ данас моли за све оне који бране Руску Федерацију.

  Он је скренуо пажњу да се данас на паради налазе многи који се боре у Украјини.

  "Поздрављам све који се данас боре за Русију", нагласио је лидер.

  "Нема у свету ничег јачег од наше љубави према домовини. Ништа није јаче од нашег јединства! За Русију! За победу! Ура", рекао је Путин.

  "Ура! Ура! Ура!", поносно ускликује присутни народ на паради.

image