Русија

"Гугл" попио казну од московског суда - одбио да обрише ЛГБТ пропаганду

Повод за суђење је био снимак блогера Карена Шахинијана који је причао о одгајању деце у истополним породицама, као и чланак издања "Грани.ру" о животу геј заједнице у Санкт Петербургу
"Гугл" попио казну од московског суда - одбио да обрише ЛГБТ пропагандуwww.globallookpress.com © Alessandro Di Ciommo

Основни суд у Москви казнио је компанију "Гугл" са 3 милиона рубаља (око 36,5 хиљада евра) јер је одбио да уклони информације које промовишу нетрадиционалне сексуалне односе, преноси ТАСС.

"Компанији 'Гугл' се признаје кривица за кршење члана Законика о управним прекршајима Руске Федерације који налаже да власник веб странице мора да обрише информацију или веб локацију у случају да је обавеза брисања таквих информација предвиђена законом Руске Федерације. Компанији се изриче новчана казна од 3 милиона рубаља", саопштио је одлуку судија Тимур Вахрамејев.

Повод за суђење било је то што је компанија одбила да са Јутјуба уклони два видео снимка. На једном је блогер Карен Шахинијан говорио о одгајању деце у истополним породицама, а у другом је издање "Грани.ру", које је у Русији проглашено страним агентом, известило о животу представника ЛГБТ заједница у Санкт Петербург.

Федерална служба за надзор комуникација, информационих технологија и масовних медија (Роскомнадзор) је пронашла снимке и захтевала од "Гугла" да их уклони, али то се није десило.

Од 2020. године ова америчка компаније је више пута упозоравана јер је одбила да уклони материјале који су забрањени на територији Руске Федерације. Судија Основног суда у Москви је 2021. године изрекао компанији у казну у износу од 7,2 милијарде рубаља (око 87,4 милиона евра) из истих разлога.

image