Русија

Русија усвојила: Законом против ЛГБТ пропаганде; И странцима прети казна и затвор

Казне ће варирати у зависности од тога да ли је у пропаганди учествовало физичко, правно лице или страни држављанин, док у неким случајевима оне могу износити и до десет милиона рубаља
Русија усвојила: Законом против ЛГБТ пропаганде; И странцима прети казна и затворwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Државна Дума, доњи дом руског парламента, усвојила је данас нацрт закона којим се у медијима, на интернету, књигама, филмовима и рекламама, забрањује пропаганда нетрадиционалних сексуалних односа.

Тим прописом забрањује се у свим средствима информисања пропаганда нетрадиционалних односа, педофилије и приказивање ЛГБТ информација, као и информација којима се међу тинејџерима охрабрује промена пола.

ЛГБТ пропаганда ће постати кажњива не само у случају да се она пласира малолетним лицима, већ и одраслим, када ће износ казне ипак бити нешто мањи.

Уколико се испостави да је страни држављанин учествовао у пропаганди, он може бити ухапшен и задржан у затвору до 15 дана, депортован или кажњен у износу до 400 000 рубаља. У случају да се пласирањем ЛГБТ идеја бавило правно лице, новчана казна ће износити и до пет милиона рубаља. За физичка лица казна ће износити до 400 000 рубаља.

Када је у питању пропаганда смене пола у Русији међу малолетном публиком, државна дума је предложила да се грађани казне у износу до 200 000 рубаља, а правна лица до 4 милиона рубаља.

Пропаганда педофилије ће за обичне грађане подразумевати и казну до 800 000 рубаља, а за правна лица и до 10 милиона рубаља.

Заменик председника Државне думе Пјотр Толстој рекао је да је ово "само први корак, али важан" и да једногласност парламента потврђује да је усвајање ових предлога у ствари захтев целог друштва. Одговорност за пропаганду сносиће сви они који емитују такав садржај, почевши од интернет-платформи, па све до преко ТВ канала, објаснио је он.

Закон је подржало око 400 посланика, укључујући и председника Думе Вјачеслава Володина.

image