Русија

Руска морнарица добила најновију корвету "Меркур" (ВИДЕО)

Главни командант руске Ратне морнарице Николај Евменов корвети је дао име "Меркур", као симбол храбрости и вештине руских морнара
Руска морнарица добила најновију корвету "Меркур" (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Руска морнарица је добила најновију ракетну корвету "Меркур" која је изграђена у у бродоградилишту "Севернаја верф" у Санкт Петербургу.

Из бродоградилишта је саопштено да је потписан пријемни сертификат о државним испитивањима, а након његовог одобрења, главни командант руске Ратне морнарице Николај Евменов одредиће датум за подизање војне заставе на корвети.

Дан раније завршена су испитивања, провера система на броду (наоружања и специјалне опреме корвете), које су заједнички извели команда корвете и морнати.

Државна тестирања "Меркура" обављена су у Балтичкој флоти, где служе њена "велика браћа" – корвете истог пројекта "Гардинг", назване "Смарт", "Ресистант" и "Бојки". Сви ови бродови изграђени су у бродоградилишту "Севернаја верф".

Евменов је у октобру 2021. године корвети пројекта 20380 дао име "Меркур", као симбол храбрости и вештине руских морнара.

"Меркур" је пета корвета која је изграђена у овом бродоградилишту коју је пројектовала компанија "Алмаз". Претходне четири корвете "Стерегуши", "Сообразитељни", "Стојки" и "Бојки" се налазе у Балтичкој флоти.

Вишенаменске корвете пројекта 20380 намењене су за откривање и уништавање непријатељских подморница и бродова, обезбеђивање десанта, као и решавање различитих задатака у морској зони.

image