Русија

Руска морнарица до краја године добија нуклеарну подморницу "Краснојарск"

Тренутно је шест подморница у оквиру пројекта 885М у различитим фазама изградње
Руска морнарица до краја године добија нуклеарну подморницу "Краснојарск"www.globallookpress.com © MOD Russia

Друга серијски произведена вишенаменска подморница на нуклеарни погон "Краснојарск", у оквиру пројекта 885М, биће предата руској морнарици до краја ове године, изјавио је извор из одбрамбене индустрије, преноси агенција ТАСС.

"Испорука подморнице 'Краснојарск' Ратној морнарици заказана је за децембар 2023. или нешто касније, за први квартал 2024. године", навео је извор.

Раније је било речи о томе да ће подморница на нуклеарни погон "Краснојарск", која је изграђена у бродоградилишту Севмаш, бити предата руској морнарици до краја 2022. године. Такође је објављено да је подморница "Краснојарск" враћена у бродоградилиште у марту 2023. како би стручњаци могли да отклоне проблеме који су откривени током тестирања.

"Краснојарск" је друга серијски произведена и трећа подморница пројекта 885М (Јасен-М), а 26. јуна 2022. распоређена је у Бело море ради тестирања.

Подморнице пројекта 885М пројектовао је Поморско-инжењерски биро "Малахит" из Санкт Петербурга. Водећа подморница, пројекта 885М "Казањ", предата је руској морнарици 7. маја 2021. године.

Вишенаменске подморнице пројекта 885/885М на нуклеарни погон као своје основно оружје носе крстареће ракете "калибр" и "оникс".

Тренутно је шест подморница у оквиру пројекта 885М у различитим фазама изградње. Подморнице "Северодвинск" (пројекат 885), "Казањ" и "Новосибирск" (пројекат 885М) већ су оперативне у Ратној морнарици Русије.

Почев од шесте подморнице на нуклеарни погон "Перм", подморнице из овог пројекта биће носачи најсавременијих хиперсоничних ракета "циркон".

image