Русија

Саливен: Удари на Крим легитимни; Антонов: Испорука авиона Ф-16 потврда умешаности НАТО-а у сукоб

Рекли смо да нећемо дозволити Украјини да користи америчко и западно оружје за удар на Русију, а ми верујемо да је Крим Украјина, казао је саветник Беле куће за националну безбедност
Саливен: Удари на Крим легитимни; Антонов: Испорука авиона Ф-16 потврда умешаности НАТО-а у сукобGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен изјавио је да Вашингтон нема ништа против употребе америчког оружја за нападе на Крим, преноси ТАСС.

"Нисмо поставили никаква ограничења Украјини да удара на територије унутар њених међународно признатих граница. Рекли смо да нећемо дозволити Украјини да користи америчко и западно оружје за удар на Русију. А ми верујемо да је Крим Украјина", рекао је Саливен у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Он је додао да САД сматрају да ће војна подршка Украјини морати да се продужи за још неколико година, чак и ако се тренутни сукоб оконча. 

"Ради се и о будућности, како би Украјина у наредним годинама могла да одбрани свој суверенитет и територијални интегритет. Не кажем да ће сукоб трајати годинама, али Кијеву је потребна сигурност да се тренутна ситуација не понови", казао је.

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов реаговао је на изјаву Саливена, оценивши да би се удари на Крим сматрали нападом на било који други регион Русије.

"Желео бих да упозорим званичнике америчке администрације на лакоћу о њиховим изјавама о Криму, посебно у смислу 'благословљавања' кијевског режима за ваздушне нападе на полуострво. Да подсетим, да нападе на овој територији сматрамо нападом на било који други регион Руске Федерације. Важно је да САД буду у потпуности свесне одговора Русије", казао Антонов.

Он је истакао да би испоручивање борбених авиона Ф-16 у Украјину поставило питање умешаности НАТО-а у сукоб.

"САД су потпуно подредиле учеснике Г7 сопственој линији у вези са сукобом у Украјини. Не постоји потребна инфраструктура за управљање тим борбеним авионима у Украјини, и нема потребног броја пилота и особља за одржавање авиона", казао је. 

Подсетимо, раније су медији известили о плановима САД и њихових савезника да Украјини испоруче борбене авионе Ф-16, али не директно из Вашингтона. Председник САД Џозеф Бајден је на самиту Г7, рекао да "Оружане снаге Украјине, према уверавањима кијевских власти, неће користити обећану летелицу за ударе по географској територији Русије".

image