Русија

Дрска провокација ЦИА: Антонов одговорио на отварање Телеграм канала америчке службе

Запад, пошто није успео у "санкционом блицкригу" и схвативши немогућност наношења војног пораза Москви, настоји да изазове немире у руском друштву, каже руски амбасадор у Вашингтону
Дрска провокација ЦИА: Антонов одговорио на отварање Телеграм канала америчке службеGetty © Photo by Mark Wilson/Getty Images

Позив америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Русима да са њима поделе осетљиве информације је део координисане кампање у оквиру хибридног рата против Руске Федерације, казао је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

Како је амбасадор навео, Запад, пошто није успео у "санкционом блицкригу" и схвативши немогућност наношења војног пораза Русији, настоји да изазове немире у руском друштву.

"Ово није прва дрска провокација америчких обавештајних агенција. Задатак је да нам се све окрене наглавачке и да више не верујемо у себе. Онда ће рећи можемо да освојимо Русију голим рукама", нагласио је.

Дипломата је истакао да активности америчких обавештајних служби неће оправдати жеље Вашингтона, пошто Специјална војна операција има подршку Руса.

Подсетимо, америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) позвала је све Русе незадовољне ратом у Украјини и животом у својој домовини да искористе "јединствену прилику" и придруже се њеним редовима. На регрутацију позивају двоминутним спотом на руском језику, који је постављен на бројним друштвеним мрежама.

У ту сврху је покренут и нови ЦИА канал на Телеграму, друштвеној мрежи која је популаран извор нефилтрираних вести из Русије. ЦИА је најпре управо ту објавила снимак, који се завршава упутствима како да се анонимно и безбедно повежете с Агенцијом. Видео насловљен "Због чега сам ступио у контакт с ЦИА: моја одлука", постављен је и на друге платформе, укључујући Твитер, Јутјуб, Инстаграм и Фејсбук.

САД намерно не поштују Споразум о житу

САД намерно заборављају на "суштину" Црноморске иницијативе за жито и окрећу податке о испоруци наглавачке, додао је Антонов.

"Вашингтон намерно заборавља на суштину 'истанбулских споразума'. О специфичним захтевима постављеним у меморандуму Русије и УН који се не испуњавају", казао је.

Према његовим речима, Американци поново окрећу наглавачке планове испорука.

"Тврдња да украјинско жито иде у земље којима је то најпотребније је, најблаже речено, нетачна", оценио је истичући да је од 30 милиона тона терета, од којих је у то време остало заиста гладних само 2,5 одсто, руски производи "касне много месеци у западним лукама, чак и ако је реч о бесплатним хуманитарним летовима".

Претходно је Русија продужила иницијативу за црноморско жито за 60 дана. 

image
VV inauguration
banner