Русија

Британски шпијуни: Украјину ће бомбардовати нова елитна јединица руске јуришне авијације

Oбавештајци Велике Британије најављују формирање јединице "Шторм" задужене за мисије копнених удара, и извештавају да Руси нападе унапређују коришћењем беспилотних летелица за надзор
Британски шпијуни: Украјину ће бомбардовати нова елитна јединица руске јуришне авијације© Sergey Krivchikov/Transport Photo Images

Руске снаге формирају елитну јединицу авијације која ће бити задужена за бомбардовање Украјине, показали су најновији обавештајни подаци Министарства одбране Уједињеног Краљевства.

Према тим наводима, она ће носити назив "Шторм" и састојаће се од авиона "СУ-24 фенсер" из совјетске ере и руског борбеног бомбардера "СУ-34 фулбек", што су летелице које Русија већ увелико користи током специјалне војне операције.

"Веома је вероватно да Русија ствара нову 'елитну' групу јуришна авијације кодног назива 'Шторм' која ће деловати на небу изнад Украјине. Јединица ће се вероватно састојати од најмање једне ескадриле јуришних бомбардера 'СУ-24 фенсер' и 'СУ-34 фулбек' и ескадриле јуришних хеликоптера", наводи се у процени објављеној на званичном налогу Министарства одбране Велике Британије на Твитеру.

Иако није прецизирано који ће јуришни хеликоптери бити укључени у јединицу "Шторм", Русија у напад на украјинске положаје углавном шаље своје војне хеликоптере Ка-52, Ми-24 и Ми-28.

Ка-52 је, иначе, најнапреднији јуришни хеликоптер у руском арсеналу и може да изводи противтенковске операције.

Британске обавештајне службе даље процењују да избор борбених авиона за елитну авијацијску јединицу показује да ће она бити претежно одговорна за мисије копнених удара.

Што, изгледа, шпијуне земље која је Кијеву послала ракете са осиромашеним уранијом, не чини претерано срећним.

Модернизација руске војске и стварање ове елитне јединице, за њих је тако, "доказ" који указује на "разочаравајуће" перформансе руских ваздушно-космичких снага (ВКС) у борби која траје. 

"Руско министарство одбране се нада да ће запослити високо квалификоване и мотивисане пилоте нудећи великодушне подстицаје за плату и отварање нових радних места за бивше пилоте", наводе Британци, очигледно не баш срећни због јачања руске авијације.

Но, да не буде крај њиховим разочарењима, Руси су им направили муку унапређујући и своју моћ и на другим пољима.

Јер. према сазнањима тих истих британских шпијуна, војска ове државе почела је да у својим ракетним операцијама дубоког удара користи беспилотне летелице за надзор.

Оне имају задатак да помогну руским снагама да побољшају прецизност удара, и појачају свој учинак на бојном пољу, дајући им, бољи увид у ситуацију на терену.

Руси, међутим, не само да покушавају да играју "модерно", већ и паметно.

Тако извештај украјинске посматрачке групе "Милитарни", наводи се и да руска војска на североистоку Украјине користи дрвене дронове како би насамарили противваздушну одбрану супарничке војске.

Дрвени дронови, наиме, служе као мамци за одвраћање и збуњивање украјинских система противваздушне одбране попут С-300, "патриот", НАСАМС, ИРИС-Т, БУК…

Да су се Британци "дебело" прешли у својој процени перформанса руске војске, показала је и недавна студија коју је објавио британски Краљевски институт уједињених служби.

У њој је наглашено да је руска војска увела значајне промене у свој приступ сукобу у Украјини, што је, како се оцењује, значајна претња Кијеву у тренутку док се украјинске власти припремају за велику контраофанзиву.

"Студија доводи у питање широко распрострањене перцепције слабости руске војске, сугеришући да су такве перцепције можда застареле или погрешно схваћене", наводи "Јурејжа тајмс".

Ник Рејнолдс, један од аутора извештаја, оспорава идеју да је руска војска исцрпљена сила. Он наглашава распрострањеност пропаганде на друштвеним медијима, позивајући на објективнију и уравнотеженију процену. 

Рејнолдс истиче да су постављена очекивања за Украјину нереално висока. 

Извештај, наиме, наглашава важност разумевања да приступ Русије према Украјини  и чланицама НАТО-а, еволуира пошто Москва представља све динамичнијег противника. 

image