Русија

Британска ракета немоћна пред руским ПВО: Оборен "сторм шедоу"

Руска војска оборила је 21 украјински дрон у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области, саопштило је руско Министарство одбране
Британска ракета немоћна пред руским ПВО: Оборен "сторм шедоу"www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Руско Министарство одбране саопштило је да су руски ПВО системи оборили британску крстарећу ракету "сторм шедоу", преноси ТАСС. 

Ракете, које је, како су навели у Лондону, требало да "промене игру", очигледно су немоћне у поређењу са руским наоружањем.

"Системи ПВО пресрели су седам противрадарских ракета ХАРМ, једну крстарећу ракету великог домета 'сторм шедоу' и десет пројектила вишецевних ракетних бацача Хајмарс", саопштио је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Осим тога, додао је, руска војска је оборила 21 украјински дрон у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области.

Како су навели у министарству, у правцу Купјанска, ваздушни удари и артиљеријска ватра руске групе "Запад" погодила је непријатељске јединице у областима насеља Берестовое и Синковка у рејону Харкова. Током ноћи, захваљујући координисаним дејствима јединица 138. моторизоване бригаде, обустављена су дејства три диверзантско-извиђачке групе у рејону Харковске области.

"Руска војска ликвидирала је 145 украјинских војника, два борбена оклопна возила, две самоходне артиљеријске јединице "гвоздика", као и хаубицу Д-20", наводи се.

Додаје се да на Доњецком правцу најжешће борбе наставили су да воде на западној периферији Артјомовска, док је у правцу Херсона ликвидирано до 30 украјинских војника, једно борбено оклопно возило.

Подсетимо, Уједињено Краљевство испоручило је Украјини више крстарећих ракета дугог домета "сторм шедоу", уочи дуго најављиване офанзиве.

Лондон је добио уверавања из Кијева да ће они бити коришћени само против циљева "на сувереној територији Украјине". Међутим, упркос лажним обећањима, Оружане снаге Украјине извеле су неколико удара овим пројектилима на Луганск .

"Сторм шедоу" је крстарећа ракета дугог домета са стелт могућностима, коју су заједнички развиле Велика Британија и Француска, која се обично лансира из ваздуха. Са дометом већим од 250 километара, само нешто слабија од америчких војних тактичких ракетних система земља-земља, или АТАЦМС, које Украјина већ дуго тражи.

image