Русија

Шојгу: Кијев планира провокацију под лажном заставом

Руски министар одбране разговарао са кинеским колегом Веијем Фенгхеом о намери Украјине да употреби "прљаву бомбу"
Шојгу: Кијев планира провокацију под лажном заставомwww.globallookpress.com © © MOD Russia

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изразио је, током видео-разговора са кинеским министром одбране Веијем Фенгхеом, забринутост због намера Кијева да употреби "прљаву бомбу", саопштило је данас Министарство одбране РФ.

„Стране су разговарале о ситуацији у Украјини. Шојгу је кинеском колеги пренео забринутост Русије да би Украјина могла да искористи "прљаву бомбу" како би спровела војну операцију под лажном заставом", наводи се у саопштењу министарства.

Шојгу је јуче разговарао са индијским министром одбране Рајнатом Сингом, пруживши му исте информације о плану Украјине. Раније, руски шеф одбране обавестио је америчког секретара за одбрану Лојда Остина, а затим британског државног секретара за одбрану Бена Воласа, француског министра одбране Себастијена Лекорнуа и турског министра одбране Хулусија Акара о намери Кијева да изврши провокацију.

Шеф руског тима за заштиту од радијације, хемијског и биолошког оружја Игор Кирилов изјавио је прекјуче да је руско министарство одбране подигло стање својих снага на ниво приправности, за случај акције у ситуацији радиоактивног зрачења на основу обавештајних података о намери Кијева да употреби "прљаву нуклеарну бомбу". 

image