Русија

Пентагон: Нема знакова да ће Русија употребити нуклеарно оружје, али ако покуша...

Портпарол Патрик Рајдер оценио је да нема разлога за забринутост
Пентагон: Нема знакова да ће Русија употребити нуклеарно оружје, али ако покуша...AP © Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер изјавио је да Вашингтон нема доказе да је Русија одлучила да употреби хемијско или биолошко оружје.

"Власти САД нису уочиле ниједан доказ који би указивао на то да је Руска Федерација одлучила да употреби нуклеарно, хемијско или биолошко оружје у Украјини", рекао је портпарол Пентагона.

Он је такође додао да "САД сматра да су лажне тврдње да Украјина прави "прљаву бомбу" и да у овом тренутку не постоји ништа што указује на то да је Русија одлучила да употреби нуклеарно оружје".

"Наставићемо пажљиво да пратимо ову ситуацију. И наравно, као што смо рекли, биће последица по Русију ако одлучи да употреби нуклеарно оружје или прљаву бомбу", поручио је Рајдер и додао да САД тренутно не сматрају потребним да мењају степен спремности својих стратешких снага.

На ову тему огласио се и амбасадор Руске Федерације у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов који нагласио да "Русија нема намеру и не планира да користи нуклеарно оружје у Украјини и да нико од руководства земље није најавио такву могућност", преносе РИА Новости.

"Више пута смо рекли да Русија није и нити ће употребити нуклеарно оружје у Украјини. Нигде и никада за све време нико од челника наше земље и војног ресора није поменуо могућност употребе оружја за масовно уништење", нагласио је Антонов.

Руски амбасадор је додао и да Запад не одговара на упозорења Руске Федерације о предстојећој провокацији Украјине употребом "прљаве бомбе".

Раније је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију ИАЕА Рафаел Гроси рекао да ће "стручњаци те организације посетити два нуклеарна постројења у Украјини након изјава о њиховој могућој сумњивој активности".

Шеф руског тима за заштиту од радијације, хемијског и биолошког оружја Игор Кирилов изјавио је да је Министарство одбране Русије ставило своје снаге и средства у приправност за дејство "у условима радиоактивне контаминације", пошто поседују информације о спремности Кијева да употребе "прљаву бомбу".

О претњи од "прљаве бомбе" говорио је и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, а ово питање је покренула Русија на нивоу Савета безбедности УН.

Раније је руски министар одбране Сергеј Шојгу имао телефонске разговоре са колегама из Велике Британије, САД, Турске и Француске, упозоравајући на ову претњу из Украјине. Међутим, у Вашингтону, Лондону и Паризу кажу да не верују руским информацијама.

image