Русија

Путин: Русија је део светске економије

Русија не треба да се ограничава само на домаће тржиште, јер је то, како је казао, пут ка самоизолацији, аутаркији и губитку конкурентности, нагласио је председник земље
Путин: Русија је део светске економије© kremlin.ru/ Фото Ильи Питалёва, МИА «Россия сегодня»

Русија је саставни део светске економије, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку са члановима организације "Пословна Русија" поводом Дана руског предузетништва.

"Русија је, ма колико то сметало нашим непријатељима, неодвојиви учесник глобалне економије, где сада долази до дубоких, радикалних промена, мењају се трговински и производни ланци као и глобални финансијски систем. 

Оживљавање историјских и развој нових традиција домаћег предузетништва један је од кључних фактора друштвене стабилности и суверенитета Русије", нагласио је Владимир Путин.

Већина домаћих привредника је, додао је, делима показала да су њихови интереси повезани управо са Русијом.

"У периоду тешких изазова са којима се суочавамо, тимови ваших предузећа гледају у вас, у своје лидере, како се понашате у тешком и нестандардном окружењу, шта осећате, како организујете свој живот. Уверавам вас сте предмет пажње ваших подређених", казао је Путин.

Због тога је, како је додао, веома важно што највећи број предузетника у кризној ситуацији показује праве квалитете, раде самоуверено и сабрано.

Држава ће да настави да смањује административно оптерећење предузећа, обећао је он.

Међутим, Русија не треба да се ограничава само на домаће тржиште, јер је то, како је казао, пут ка самоизолацији, аутаркији и губитку конкурентности.

Тржишта будућности су, према његовим речима, Азија, Африка, Блиски исток и Латинска Америка по својим размерама и перспективама. Њихови стандарди потрошње расту, појављују се нови захтеви за робом, услугама и технологијама, навео је.

"Управо на овом тржишту руски бизнис - млад, флексибилан, али већ добро обучен - може да буде конкурентан и да се успешно бори за купца", казао је Путин и додао да свако има будућност, али да је она за сваког другачија.

Многи су изненађени дешавањима у руској економији

Многи Руси, као и грађани страних земаља, политичари, економисти изненађени су оним што се дешава у руској економији, казао је руски лидер.

"Знам да су многи у иностранству, обични грађани страних земаља, политичари и економисти једноставно изненађени оним што се дешава у руској економији. То није гласина, знам да јесте", навео је.

Руска Федерација је више пута изјављивала да ће се та земља изборити са притисцима западних санкција и коју настављају да расту. Москва је истакла да Западу недостаје храбрости да призна неуспех санкција против Руске Федерације. 

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

image