Русија

Путин на Евроазијском економском савезу: Веома успешна сарадња

Русија цени сарадњу са својим партнерима, истакао је руски председник
Путин на Евроазијском економском савезу:  Веома успешна сарадња© kremlin.ru/ Фото: Григорий Сысоев, РИА «Новости»

Сарадња у оквиру Евроазијског економског савеза (ЕАЕС) је веома успешна, оценио је данас председник Русије Владимир Путин у уводном излагању пред почетак састанка Врховног Евроазијског економског савеза у Москви.

Он је истакао да Москва веома цени сарадњу са својим партнерима и додао да се односи Русије и држава чланица ЕАЕС базирају на поштовању и узајамно корисној сарадњи, као и да све земље овог Савеза узимају у обзир интересе чланица.

У уводној речи, Путин је указао да је један од највећих добитника сарадње у оквиру ЕАЕС - Јерменија, која је прошле године забележила раст БДП-а од 12,6 одсто, док је ове године регистровано повећање од 12,1 одсто.

"То је озбиљна цифра", казао је Путин.

На данашњем састанку присуствују лидери Русије, Белорусије, Казахстана, Јерменије и Киргистана.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков претходно је саопштио да ће се састанку по први пут придружити и председник Азербејџана Илхам Алијев, па је за њега остављено једно празно место у сали у којој се одржава састанак.

Како је још додао Путин, састанку ће се путем видео везе прикључити и  председници Узбекистана и Таџикистана, а лидер је потврдио и учешће азербејџанског председника на данашњем окупљању.

Како је раније најавио Кремљ а данас Путин потврдио, на састанку ће бити размотрени приоритети руског председавања Евроазијским економским савезом 2023. године. То укључује питања енергетске и прехрамбене безбедности, технолошку и финансијску независност, убрзање дигиталне трансформације, уклањање регулаторних и трговинских баријера, развој транспортне инфраструктуре и слично.

Поред тога, биће речи и о међународним активностима Савеза и проширењу трговинских и економских веза са другим земљама и регионалним удружењима.

Председник Русије такође ће одржати билатералне разговоре са лидерима земаља чланица савеза и представницима осталих држава који су позвани на данашњи самит.

image