Русија

Руси раскринкали америчку обавештајну операцију: "Ајфони" у улози шпијуна

Хиљаде "Еплових" телефона било је заражено, укључујући и оне апарате који су били регистровани у страним амбасадама у Русији
Руси раскринкали америчку обавештајну операцију: "Ајфони" у улози шпијунаGetty © Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) разоткрила је шпијунску акцију америчких специјалних служби уз примену "Еплових" геџета, преносе "РИА Новости".

Како се наводи у саопштењу ФСБ, хиљаде "ајфон" телефона било је "заражено", укључујући и оне апарате који су били регистровани у страним амбасадама у Русији.

Осим апарата, "заражене" су и СИМ картице регистроване за дипломатска представништва у Русији, укључујући земље чланице НАТО-а, бивше совјетске републике, као и Израел, Сирију и Кину. 

"Прикупљене информације потврђују тесну сарадњу компаније 'Епл' са америчким специјалним службама", навео је ФСБ.

У саопштењу се додаје да декларативна политика "Епла" о поверљивости података корисника не одговара стварности. Такође се истиче да "Епл" пружа специјалним службама САД читав спектар могућности за контролу било ког појединца, па и њихових партнера у антируским активностима.

Оснивач сајта за дељење датотека "Мегааплоуд" и "Мега" Ким Дотком упозорио је да је Русија открила велику шпијунску операцију ЦИА која је прислушкивала хиљаде "ајфона" дипломата.

"Епл" обезбеђује приступ америчким шпијунским агенцијама како би "ајфоне" претворили у шпијунске уређаје. Коришћење апликација за шифровање вас не штити када је оперативни систем иОС затворен. НИКАДА не користите "ајфон" за осетљиве комуникације, упозорио је финско-немачки технолошки бизнисмен на Твитеру.

Ким Дотком је објаснио да амерички шпијунски софтвер укључује алатку за транскрипцију која све што кажете (не само позиве) претвара у текст и шаље у базу података америчких обавештајних агенција.

Све што куцате на свом телефону се такође евидентира. Прикупљају се и сви подаци о вашој локацији, укључујући ваше кретање и финансијске трансакције. Ако вас брине амерички надзор, користите "Хуавеи" уређај, навео је бизнисмен.

Кинеска влада такође има приступ, али се америчка влада бар неће докопати ваших података, а Кина не дели информације са САД, навео је он и поручио: "Нема сигурних уређаја. Изаберите свој отров. Твитовано са ’ајфона’."

image
VV inauguration
banner