Русија

Патријарх Кирил: Помолимо се за јединство народа и јачање православне вере (ВИДЕО)

Стотине верника окупило се у Саборној цркви у Москви, како би целивали икону "Свете Тројице", која је постављена у центру храма у олтару
Патријарх Кирил: Помолимо се за јединство народа и јачање православне вере (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Патријарх московски и целе Русије Кирил предводио је литургију код иконе "Свете Тројице" Андреја Рубљова у Саборној цркви Христа Спаситеља у Москви, преносе "РИА Новости".

Стотине верника окупило се у Саборној цркви. Икони, која је постављена у центру храма у олтару, пред почетак богослужења, прво се поклонило свештенство.

"По наредби руског председника Владимира Владимировича Путина, ова икона пренета је у нашу цркву да би овде остала неко време, како би сви они који желе, могли да приђу овој великој светињи и да се помоле за јединство народа, за јединство Цркве и јачање вере православне међу нама", казао је патријарх у беседи након литургије.

Наиме, икона руског сликара Андреја Рубљова "Тројство" из 15. века, пренета је у Саборни храм Христа Спаситеља у Москви, након што је председник Русије Владимир Путин раније одлучио да икона буде пренета из московске Третјаковске галерије у Руску православну цркву.

Поглавар Руске православне цркве, на састанку Светог синода, обратио се председничкој администрацији са предлогом да се икона пренесе у Саборни храм Христа Спаситеља на празник Свете Тројице, који Руска православна црква обележава данас.

Како је саопштио патријарх Кирил, икона ће у Саборном храму Христа Спаситеља остати годину дана, а потом ће бити враћена у Тројичку катедралу Тројице-Сергијеве лавре.

Чувена икона, коју је у 15. веку насликао монах Андреј Рубљов, се од 1917. године налазила у збирци Државне Третјаковске галерије. До комунистичког периода је припадала Тројице-Сергијевој лаври, налазила се у иконостасу Тројичког саборног храма.

"Могли смо само да сањамо да ће ова светиња заиста бити враћена Цркви, како би се наш народ молио пред њом и тражио благослов Божији и за земљу и за Цркву", казао је раније патријарх.

image