Русија

Како је икона Свете Тројице из музеја враћена руској цркви

Патријарх Кирил се обратио администрацији Владимира Путина с молбом да се за празник Свете Тројице чувена икона из музеја пренесе у саборни храм у Москви на само две недеље, али...
Како је икона Свете Тројице из музеја враћена руској цркви© Tanjug /Alexander Zemlianichenko

Пут повратка иконе Свете Тројице Андреја Рубљова од музеја до Руске православне цркве је историјски, а, захваљујући одлуци председника Владимира Путина, није остао немогућ, казао је патријарх московски и целе Русије Кирил на сабору Светог синода РПЦ.

Наиме, руски патријарх је, имајући у виду посебну историјску и културну вредност ове иконе, замолио да светиња због празника Свете Тројице, на две недеље буде у Саборном Храму у Москви. Са том молбом се обратио начелнику администрације руског председника Антону Вајну.

Министарство културе Руске Федерације, према његовим речима, није имало примедби на тај предлог.

Након апела који је послат Вајну, патријарх Кирил је лично разговарао са председником Владимиром Путином о враћању иконе Руској православној цркви, наводи се на сајту РПЦ.

Путин је тада донео историјску одлуку да врати икону Свете Тројице Руској православној цркви, на којој му се захвалио и Синод РПЦ.

"Могли смо само да сањамо да ће ова светиња заиста бити враћена Цркви, како би се наш народ молио пред њом и тражио благослов Божији и за земљу и за Цркву", казао је патријарх.

"Нека да Бог да враћање велике светиње нашој Цркви учврсти веру нашег народа и да Господ услиши молитве принесене пред његовим ликом. Данас се у нашим молитвама обраћамо Богу за мир, за просперитет наше отаџбине, за прекид сваког међусобног сукоба и за повратак мира и благостања руској земљи", казао је патријарх Кирил.

Чувена икона, коју је у 15. веку насликао монах Андреј Рубљов, се од 1917. године налазила у збирци Државне Третјаковске галерије. До комунистичког периода је припадала Тројице-Сергијевој лаври, налазила се у иконостасу Тројичког саборног храма, а данас је враћена Цркви.

image
VV inauguration
banner