Русија

Русија сазива седницу Савета безбедности УН због гранатирања ХЕ Каховка

Василиј Небензја најавио одлуку Москве поводом напада на хидроелектрану који је довео до великих поплава
Русија сазива седницу Савета безбедности УН због гранатирања ХЕ Каховка© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Русија ће сазвати седницу Савета безбедности Уједињених нација због напада на хидроелектрану Каховка у Херсонској области, најавио је данас стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

Руска страна раније током дана је саопштила да се напад десио око два сата након поноћи, што је изазвало неконтролисано цурење воде из акумулационог језера и велике поплаве. Руско Министарство спољних послова оптужило је Украјину за напад назвавши га терористичким актом. Министар Сергеј Шојгу објаснио је да је циљ напада био да се спрече офанзивна дејства руске војске на том делу фронта, пошто је Кијев одлучио да пребаци значај део људства и војне техника из правца Херсона у друге делове фронта у којима планира да изведе до сада неуспешну офанзиву.

Руско Министарство спољних послова подсетило је и да је Небензја још у октобру прошле године упозорио генералног секретара УН Антониа Гутереша на то да се Кијев спрема да нападне хидроелектрану, додајући да су и тада неки напади већ били забележени. Ипак, Уједињене нације, како се чини, нису одреаговале, иако је Москва упозоравала да би напад на ХЕ Каховка могао да доведе до смрти хиљаде цивила.

У међувремену, Запад је осудио нападе на хидроелектрану и за њих оптужио Русију, иако ју је Украјина готово непрекидно гранатирала још од почетка Специјалне војне операције.

Вршилац дужности лидера Херсонске области Владимир Саљдо поручио је да поплаве и напад неће створити проблеме за руску војску када је реч о одбрани тог региона, додајући да неће бити потребно да дође до масовне евакуације становништва у Херсонској области.

image