Русија

Захарова подсетила: РФ упозоравала УН на могуће нападе Украјине на ХЕ Каховка, није било одговора

Представник РФ при УН од октобра прошле године упозорава да Кијев спрема велике нападе на хидроелектрану. Шта је УН урадио да то спречи, питају данас из руског МСП-а
Захарова подсетила: РФ упозоравала УН на могуће нападе Украјине на ХЕ Каховка, није било одговораwww.globallookpress.com © MFA Russia

Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова подсетила је данас да је стални представник Русије при Уједињеним нацијама још прошле године упозорио генералног секретара УН Антониа Гутереша да "кијевски режим планира да уништи брану хидроелектране Каховка у Херсонској области".

У писму од 21. октобра се наводи да "украјинске снаге разматрају опцију пуштања подводних мина низ Дњепар, или масовног ракетног напада на хидроелектрану". Русија је још тада регистровала авионске нападе по бродској преводници ХЕ Каховке како би се ниво воде у реци подигао, упозорила је руска страна.

"Овакво непромишљено понашање Украјине ће довести до катастрофалних поплава и потапања околних територија, али и до непоправљиве штете за град Херсон. Цену за то ће можда платити хиљаде људи који нису ни за шта криви. Потпуну одговорност за све последице оваквих рушилачких акција сносиће кијевске власти и њихови помагачи са Запада", написао је раније Небензја.

Како су се напади на хидроелектрану одвијали још прошле године, Русија је још тада евакуисала цивиле са десне обале Дњепра како би спасила живот недужног становништва.

"Позивам Вас да урадите све што можете како бисте спречили овај чудовишни догађај", наводи се за крај у писму РФ. 

Ипак, из МСП-а Русије данас питају УН: "Шта сте урадили по том питању"?

Подсетимо, током ноћи је нападнута Новокаховска хидроелектрана што је изазвало неконтролисано цурење воде из акумулационог језера. Оштећење хидроелектране довело је до поплаве приобалних подручја. Лева, "доња" обала Дњепра ће много више страдати од надолазеће поплаве него десна, која је под контролом Кијева. Делови града Нова Каховка и Аљошког су поплављени, вода стиже у Корсунку Днепрјани и друга насељена места. Хитне службе јављају да се урушавање бране наставља. 

image