Русија

Честитка из свемира за Дан Русије: Срж нашег јединства јесте и биће приврженост отаџбини (ВИДЕО)

Честитамо вам Дан Русије - један од најважнијих празника наше домовине! Уједињују нас најсветлија, најтоплија осећања према Русији, понос на њу, на достигнућа наших предака, брига за садашњост и будућност отаџбине, поручили су космонаути

Руски космонаути Сергеј Прокопјев, Дмитриј Петелин и Андреј Федјајев честитали су сународницима Дан Русије и истакли да Русе уједињује понос и достигнућа својих предака, као и брига за будућност отаџбине.

"Драги пријатељи! Честитамо вам Дан Русије - један од најважнијих празника наше домовине! Уједињују нас најсветлија, најтоплија осећања према Русији, понос на њу, на достигнућа наших предака, брига за садашњост и будућност отаџбине", казао је Прокопјев.

Космонаут Петелин је рекао да Русија за астронауте није само место где су рођени и где живе.

"Осећамо у нашим срцима нераскидиву везу са нашом историјом, духовним вредностима и моралним принципима", наставио је он.

Ова "невидљива, али чврста нит", према његовим речима, повезује све генерације Руса.

Федјајев је додао да је Русија доживела многе прекретнице и веома тешка искушења.

"Наш мултинационални народ је увек достојанствено и часно превазилазио све тешкоће. Основа, срж нашег јединства, издржљивости била је, јесте и биће приврженост отаџбини", поручио је.

На крају, космонаути су заједно честитали Русима празник.

Историја празника почела је 12. јуна 1990. године, када је први Конгрес народних посланика РСФСР усвојио Декларацију о државном суверенитету Русије. Документ је прокламовао превласт Устава земље и њених закона над законодавним актима СССР-а.

Декларација је усвојена у позадини "параде суверенитета" у бившим совјетским републикама. Истог дана 1991. године одржани су први општенародни председнички избори у историји земље на којима је победио Борис Јељцин.

image