Русија

Путин честитао Дан Русије: У славу отаџбине, јачамо јединство нашег народа

Наслеђе наших предака је за нас нешто свето, поручио лидер Русије
Путин честитао Дан Русије:  У славу отаџбине, јачамо јединство нашег народаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин честитао је данас Дан Русије, празник којим је пре неколико деценија држава стекла суверенитет након потписивања Декларације о државном суверенитету Русије из 1990. године.

"Овај празник представља нашу велику историју и славу отаџбине, јача јединство нашег многонационалног народа и нашу преданост земљи, и један топао, душеван однос према вољеној отаџбини. Честитам вам свима празник, Дан Русије!", рекао је Путин.

"Данас, у ово тешко време за Русију, овако топла осећања још јаче обједињују наше друштво и представљају јаку подршку нашим херојима" на фронту.

Председник Руске Федерације је подсетио на велику жртву и труд предака руског народа и нагласио да је за Русију "такво наслеђе свето" као и да су Руси "верни тим традицијама".

"Патриотизам и одговорност за судбину отаџбине су осећања која су нам завештали наши преци, који су остварили грандиозне радне и војне победе. Сада смо посебно свесни какав је значај њихових достигнућа и њихове велике одлучности да стану у заштиту родне земље".

Током данашње манифестације Путин традиционално уручује и државне награде и златну медаљу Хероја рада. 

"Захваљујем вам се за службу отаџбини. Успели сте да постигнете врхунац у својој професији", рекао је он за време церемоније доделе награда.

Звање Хероја рада добила је Татјана Бабурова, учитељица једне школе, Александар Иноземцев, генерални директор компаније "ОДК-Авиадвигатељ", академик Руске академије наука и руководилац центра дуалних технологија "Сајуз" Јуриј Миљехин, генерални директор акционерског друштва "Бијскаја љњанаја фабрика" Љев Каљонав и рудар Руске Федерације Едуард Шчербина.

Државна награда за постигнућа у области науке и технологије за 2022. годину додељена је Дмитрију Пушкарју и то за развој минимално инвазивног начина хируршког лечења онколошких болести. Исту награду добио је и онколошки хирург Игор Хатков, затим главни лекар Градске клиничке болнице С. П. Боткина, Алексеј Шабуњин.

Награде су добили и математичар Михаил Скорохватов, академик Сухих Генадиј, рестауратор Александра Орловскаја, Консантин Ернст, Јулија Пересиљд, Карена Шахназарова, Ољга Демичева, Јулија Зимова.

image