Русија

Већ виђено на источном фронту: Немачки "леопарди" нестају под руском ватром

Немачка не може да замени све тенкове "леопард 2" који су оштећени у Украјини, али ће наставити да испоручује оружје Кијеву, поручио је немачки министар одбране Борис Писторијус
Већ виђено на источном фронту: Немачки "леопарди" нестају под руском ватромwww.globallookpress.com © Karolis Kavolelis via www.imago-/www.imago-images.de

У току вишедневних борби од почетка офанзиве украјинских снага рускe снаге уништиле су тенкове "леопард" чија је вредност виша од 6 милиона долара, објавила је агенција ТАСС.

Министарство одбране Русије је 6. јуна објавило информацију о уништавању осам тенкова "леопард" Оружаних снага Украјине у правцу јужног Доњецка, а два дана касније, командант групације  руских снага у правцу Запорожја је нагласио да су уништена још три тенка немачке производње током покушаја ноћне офанзиве. Типови уништених возила нису прецизирани.

Један тенк "леопард" 1А5 кошта 559 000 долара, тако да укупна вредност возила која је изгубила украјинска војска достиже 6,1 милион долара.

Немачка влада је у јануару потврдила да ће послати 14 тенкова "леопард 2" у Украјину и да ће издати дозволу другим земљама да могу да их предају Кијеву. У фебруару је  одобрила испоруку још 178 тенкова "леопард" 1А5 Украјини. Касније је донета одлука о слању још четири јединице војне технике. 

Немачка не може да замени све тенкове "леопард 2" који су оштећени или уништени у Украјини, али ће наставити да испоручује оружје Кијеву, поручио је немачки министар одбране Борис Писторијус, коментаришући информације о уништавању војне опреме немачке производње.

" Од јула ћемо повећати набавку ремонтованих тенкова`леопард` 1А5. До краја године биће их више од 100", изјавио је Писторијус. 

Министарство одбране Русије је 10. јуна известило да су Оружане снаге Украјине за један дан изгубиле девет тенкова, међу којима су немачки "леопарди" и 11 борбених возила пешадије, међу којима је амерички "бредли".

image