Свет

"Леопард" вршља по Запорожју са нацистичким амблемом на куполи (ВИДЕО)

У тренутку када и медији попут "Њујорк тајмса" отворено пишу како се нацистички симболи "сада редовно појављују" међу војницима Кијева, Украјинци наводно нацистичким знамењем "украшавају" и тенкове — и то немачке
"Леопард" вршља по Запорожју са нацистичким амблемом на куполи (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Federico Gambarini/dpa

На мрежи се појавио видео који наводно приказује како украјинске снаге у сукобу против Русије користе немачки тенк "леопард" са нацистичким симболом на куполи.

Према опису видеа који је поделила неколицина проукрајинских налога, он приказује "леопард" који наводно учествује у борбама негде у Запoрошкој области како пуца из главног топа и пушта димну завесу.

Оно што посебно "боде очи", поготово у тренутку када и медији попут "Њујорк тајмса" отворено пишу како се нацистички симболи "сада редовно појављују" међу украјинским снагама, је симбол "балкенкројц" којим изгледа да је украјинска посада "украсила" ово возило.

Војска нацистичке Немачке користила је различите варијације овог симбола у периоду између средњих тридесетих година ХХ века и краја Другог светског рата. "Балкенкројц" је одбачен након пораза нациста, а немачка војска сада тренутно користи модификовану верзију "гвозденог крста", који су такође користили нацисти.

Украјина је покренула своју дуго очекивану контраофанзиву против руских трупа прошле недеље, иако су њене снаге наишле на озбиљан отпор и изгубиле знатну количину западне технике, укључујући и тенкове "леопард", а што су потврдили и руски и западни медији.

Како је саопштило руско Министарство одбране, кијевске снаге су само у недељу изгубиле десетине западних возила.

image