Русија

Руска ПВО оборила 18 украјинских дронова, ракету "сторм шедоу" и две гранате ХИМАРС

Оружане снаге Украјине су претходног дана покушавале да нападну на свим правцима, али најактивније борбе су се одвијале у правцу Запорожја, саопштило је руско Министарство одбране
Руска ПВО оборила 18 украјинских дронова, ракету "сторм шедоу" и две гранате ХИМАРС© Tanjug/AP Photo/Libkos

Руски системи противваздушне одбране су током протеклог дана оборили 18 украјинских дронова, ракету "сторм шедоу" и две гранате ХИМАРС, саопштило је руско Министарство добране.

"Системи ПВО су пресрели крстарећу ракету великог домета 'сторм шедоу' и две ракете вишеструког ракетног система ХИМАРС. Руска ПВО је за дан уништила и 18 украјинских дронова у областима ДНР, ЛНР, Херсона и Запорожја", додаје Министарство одбране.

Оружане снаге Украјине су претходног дана покушавале да нападну на правцу код Запорожја, Јужног-доњецка и на Доњецком правцу. Најактивније акције су се одвијале у правцу Запорожја.

"Непријатељ је снагама до три батаљонске тактичке групе, које су притом биле ојачане тенковима и борбеним оклопним возилима, под окриљем димних завеса, безуспешно покушавао офанзивна дејства у више таласа у близини насеља Новопокровка, Новоданиловка и Малаја Токмачка Запорошке области", наводи се у саопштењу.

Компетентним и одлучним акцијама јединица групе снага Восток, ваздушним ударима и артиљеријском ватром, сви непријатељски напади су одбијени. У рејону насеља Мала Токмачка у Запорожју, уништено је девет тенкова, десет борбених возила пешадије и до десет других борбених оклопних возила.

Поражено је више од 200 украјинских војника, 33 тенка, 30 борбених возила пешадије и 35 борбених оклопних возила уништено је само у току борбених дејстава у правцу Запорожја.

У близини Времјовске избочине, одлучним дејствима руских јединица, ваздушним ударима и артиљеријском ватром одбијена су четири непријатељска напада код насеља Новодоњецко, Ровнопољ у ДНР и Новодаровка у Запорошкој области.

Украјина је ту изгубила укупно 380 војника, 35 тенкова, 33 борбена возила пешадије, укључујући два "бредлија", као и 38 борбених оклопних возила, међу којима је оклопни транспортер "стрикер" и хаубица Д-20.

У близини насеља Сухаја Балка уништено је складиште муниције 109. бригаде територијалне одбране, додаје руско Министарство одбране.

У правцу Херсона Украјина је изгубила више од 30 војника, два возила, артиљеријски систем америчке производње М777, хаубицу Мста-Б и топ "гиацинт-Б".

У рејону насеља Максимиљановка у ДНР уништен је противбатеријски радар АН/ТПК-50 америчке производње.

image