Русија

Путин: У последње време кршени принципи Конвенције о биолошком оружју

Интеракција између земаља у области супротстављања разним претњама биолошке природе треба да се одвија на равноправној основи, уз неопходно поштовање суверенитета свих држава
Путин: У последње време кршени принципи Конвенције о биолошком оружју© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

У савременим међународним условима је од кључног значаја да се очувају и ојачају постојећи механизми сарадње држава у области супротстављања разним претњама биолошке природе, казао је председник Русије Владимир Путин говорећи о Конвенцији о забрани биолошког и токсичног оружја која је ступила на снагу пре пола века.

"Нажалост, у последње време систематски се крше принципи усвојени овим темељним документом", оценио је шеф државе обраћајући се учесницима међународне научно-практичне конференције "Глобалне претње биолошкој безбедности. Проблеми и решења".

Корисне иницијативе које имају за циљ да поједноставе режиме за спречавање ширења таквог оружја, према Путиновим речима, често добијају негативну реакцију држава које настоје да искористе међународне проблеме како би осигурале сопствену биолошку безбедност на рачун других.

"Наша земља се доследно залагала за јачање наднационалних механизама за спречавање развоја биолошког и токсичног оружја", нагласио је Путин и додао да су руски специјалисти спремни да наставе да учествују у отклањању избијања опасних инфекција у свету, наводи се на сајту Кремља.

Према његовим речима, интеракција између земаља у овој области треба да се одвија на равноправној основи, уз неопходно поштовање суверенитета свих држава.

Конвенција о забрани развоја, производње и складиштења бактериолошког (биолошког) и токсичног оружја и о њиховом уништавању (БТВЦ) одобрена је на 26. заседању Генералне скупштине УН 16. децембра 1971. године. Сада броји 183 члана. Ово је први међународни уговор који забрањује читаву категорију оружја за масовно уништење.

Према првом члану БТВЦ, државе потписнице се обавезују да неће развијати, производити, складиштити, на други начин набављати биолошко оружје. Други члан позива на уништавање свих залиха биолошког оружја, опреме и возила за доставу у року од девет месеци од ступања на снагу Конвенције. Трећи члан забрањује пренос биолошког оружја и било какву помоћ у његовом развоју и набавци.

Истовремено, БТВЦ не садржи ни посебне одредбе о приступима његовој примени, нити списак биолошких агенаса који подлежу забрани. Због тога су стручњаци 2001. године припремили нацрт правно обавезујућег протокола уз Конвенцију, али су САД једнострано обуставиле процес њеног усвајања.

image